https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tym-odborniku-zpracoval-knihu-o-historii-tezby-uhli-na-islandu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tým odborníků zpracoval knihu o historii těžby uhlí na Islandu

17.4.2021 00:19 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Richard Pokorný během měření půdorysuv dole Gil na Islandu.
Richard Pokorný během měření půdorysuv dole Gil na Islandu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tým autorů, specialistů na geologii a paleontologii Islandu pod vedením Richarda Pokorného z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dokončil téměř po deseti letech výzkumu a terénních prací rozsáhlou monografii, která poskytuje první ucelený přehled o historii těžby uhlí na Islandu, uvedla mluvčí univerzity Jana Kasaničová.
 

Publikace s názvem Mineral Resources in Iceland: Coal Mining, kterou vydalo začátkem dubna přední britské nakladatelství Cambridge Scholars Publishing, je věnována především islandským mužům a ženám zapojeným do vyhledávání a těžby tamních ložisek uhlí za první a druhé světové války. Jejich úsilí tehdy pomohlo národu přežít krutá válečná období a restrikce související s námořní komerční blokádou.

"Island je znám jako země ohně a ledu. Ti, kdo tuto zemi důvěrně znají, však ví, že i obyvatelé ostrova jsou plní ohně. Jsou srdeční, čestní a hrdí na své předky," shrnul Pokorný své dlouholeté osobní zkušenosti z výzkumu i kontaktů s Islanďany.

Kromě toho, že se kniha zaměřuje na historii těžby uhlí na Islandu, poskytuje úvodní kapitola také rozsáhlé informace o geologii ostrova a původu uhlonosných formací. Své místo v knize si vydobyly také pasáže věnované historii prospekčních prací, islandských těžebních společností a použitých dobývacích metod. "Hlavní těžiště knihy však spočívá v zevrubném popisu jednotlivých těžených lokalit, od největších důlních systémů až po mělké jámy využívané místními farmáři," doplnil Pokorný.

Vedle historicko-ekonomického zaměření má kniha velký význam pro podporu islandského národního geologického dědictví a pro propagaci a ochranu neživé přírody. Jejím cílem je oslovit širokou škálu čtenářů, jako jsou historici, antropologové, geologové, paleontologové, klimatologové, ale i širokou veřejnost zajímající se o historii a přírodu této severské země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.4.2021 08:49
vždy jsem si myslel, že Island je mladý ostrov vzniklý sopečnou činností v místě kde se setkávají kontinentální desky a na kterém žádné pralesy nemohly být,
dříve byly pralesy zřejmě všude a dnes už je nemáme téměř nikde,
klima na planetě také muselo být zcela odlišné,
planeta stárne nebo je už přestárlá
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist