https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-brehu-italie-se-objevil-plejtvakovec-sedy.melo-se-za-to-ze-v-atlantiku-uz-neziji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U břehů Itálie se objevil plejtvákovec šedý. Mělo se za to, že v Atlantiku už nežijí

23.4.2021 12:57 | ŘÍM (ČTK)
Plejtvákovci šedí dříve v Atlantiku žili, ale byli vyhubeni lovci a poslední tři staletí se podle vědců vyskytovali výhradně u pacifického pobřeží Severní Ameriky a u břehů severovýchodní Asie.
Plejtvákovci šedí dříve v Atlantiku žili, ale byli vyhubeni lovci a poslední tři staletí se podle vědců vyskytovali výhradně u pacifického pobřeží Severní Ameriky a u břehů severovýchodní Asie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Itálii už týden vzbuzuje obrovské pozdvižení plejtvákovec šedý, který se objevil u tamního pobřeží. Kytovec, jehož domovem je Tichý oceán, se podle odborníků vrátil do Atlantiku poprvé po 300 letech. Ochránci přírody jej postupně pozorovali v Neapolském zálivu, u ostrova Ponza a naposledy poblíž Fiumicina nedalo Říma, napsala agentura DPA.
 

Plejtvákovci šedí dříve v Atlantiku žili, ale byli vyhubeni lovci a poslední tři staletí se podle vědců vyskytovali výhradně u pacifického pobřeží Severní Ameriky a u břehů severovýchodní Asie. Nyní se odborníci dohadují, jak se mladý jedinec do Středozemního moře, které je součástí Atlantiku, dostal a zda lze vzácný úkaz považovat za důkaz, že se tato velryba natrvalo vrací do Atlantického oceánu.

Možné vysvětlení toho, že se plejtvákovec objevil u Itálie, je dvojí. Podle některých vědců není vyloučeno, že díky tání ledu v Arktidě mohla velryba do Atlantiku doplavat. Jiní mají za to, že vzhledem k jejímu věku se nejspíš v Atlantickém oceánu už narodila.

"Ještě si nemůžeme být jistí, ale ta velryba je dlouhá asi sedm nebo osm metrů, což znamená, že jí je zhruba půl roku, a je tedy nepravděpodobné, že by připlula z Tichého oceánu," citoval list The Times Maddalenu Jahodaovou z monitorovacího centra pro kytovce Tethys. "V Pacifiku se rodí v zimě a na jaře migrují k Aljašce kvůli hledání potravy přes léto. Velryba, která by se tam narodila letos v zimě, by neměla dost času na to doplavat do Atlantiku, což naznačuje, že se plejtvákovci do Atlantického oceánu vrátili," dodala.

Plejtvákovci se živí planktonem a krilem u mělkého dna oceánu a tento způsob získávání potravy je musí naučit matky. "Tato velryba je sama v moři, které nezná, takže se získáním potravy může mít problémy," řekla Jahodaová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

23.4.2021 16:10
Itálie a Atlantik? "Ochránci přírody jej postupně pozorovali v Neapolském zálivu, u ostrova Ponza a naposledy poblíž Fiumicina nedalo Říma, napsala agentura DPAů.
Jsou znalosti ochránců přírody skutečně tak ubohé? Co si pak myslet o jejich výzvách a o nich vůbec?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2021 21:29 Reaguje na Jiří Daneš
Evidentně jedinec, který se vydal na čundr. Jinak těm ochráncům přírody se nedivte. Oni to berou globálně a myslí v širších souvislostech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist