https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-byvaleho-sila-v-jihlave-bude-program-do-podzimu-pak-ho-ovlivni-stavba-silnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U bývalého sila v Jihlavě bude program do podzimu, pak ho ovlivní stavba silnice

6.7.2024 00:05 | JIHLAVA (ČTK)
Foto | Jana Lánová / Wikimedia Commons
U bývalého skladiště obilí v jihlavské Chlumově ulici bude ještě letos program s koncerty, letním kinem a různými tvůrčími dílnami. Funguje tam také komunitní zahrada a od května i šicí dílna, do které může přijít každý, kdo má zájem o šití. Další aktivity spolku Silo Jihlava závisí i na tom, jak bude postupovat stavba silnice a infrastruktury k sousednímu vlakovému nádraží, které se město spolu se Správou železnic chystá přeměnit v centrální dopravní terminál.
 
První fáze stavby, která vede přes velkou část zahrady u sila, má začít v září. "Uvidíme, zda se podaří činnost centra zachovat v průběhu stavby v budově sýpky, nebo budeme hledat nové zázemí. Obě cesty jsou obtížné, ale chceme fungující komunitu udržet a rozvíjet," uvedl Zdeněk Ondrák ze Sila.

Skupina lidí pořádá akce u bývalého obilního skladiště od minulého roku. Program je na webu a facebooku.

Možnost uspořádat letos akci na sile je podle spolku pořád otevřená i pro jiné zájemce. "Daří se nám plnit funkci nízkoprahového sociálního zařízení, které mohou využít jak ostřílení kulturní aktéři, tak i úplní nováčci," uvedla Kateřina Vondráková za spolek.

Bývalé družstevní skladiště obilí v Jihlavě je od roku 2019 památkově chráněné. Mohutná stavba s lamelovým krovem byla postavená v roce 1927. Sýpce hrozilo v minulosti kvůli plánované stavbě silnice i zbourání, radnice pak ale záměr přehodnotila.

Spolek Silo Jihlava teď také provozuje Útulek věcí v bývalém vojenském areálu v Pístově. Do takzvaného re-use centra mohou lidé darovat předměty, které ještě může upotřebit někdo jiný. V červnu a v září bude na sile opakovat akce, kde si mohou příchozí nepotřebné věci či oblečení rovnou vyměnit. Útulek věcí je otevřený v sobotu dopoledne a v úterý od 15:00 do 19:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist