https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-obce-ostravice-v-beskydech-lide-udajne-spatrili-medveda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U obce Ostravice v Beskydech lidé údajně spatřili medvěda

16.11.2018 00:13 (ČTK)
U obce Ostravice v Beskydech včera ráno prý hotelový host zahlédl medvěda. / Ilustrační foto
U obce Ostravice v Beskydech včera ráno prý hotelový host zahlédl medvěda. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
U obce Ostravice v Beskydech včera ráno prý hotelový host zahlédl medvěda. Obec před šelmou varovala na svých internetových stránkách. Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) hodně záleží na věrohodnosti svědectví. Nemusí ale jít ani o zvíře, které napáchalo v minulých týdnech škody na Vsetínsku. V Beskydech jsou podle stop totiž medvědi dva, řekl Orálek.
 

"Upozorňujeme občany obce Ostravice, že dne 15. 11. 2018 kolem 8:00 byl na rozhraní obce Ostravice a Čeladné viděn medvěd. Žádáme občany, aby dbali zvýšené osobní bezpečnosti," uvedli zástupci Ostravice na stránkách obce. Zprávu už podle informací několikrát šířil i obecní rozhlas.

Starostka obce Pavlína Stankayová dodala, že zvíře včera ráno viděl host jednoho hotelu v Čeladné, který po rozbřesku vyrazil proběhnout se do lesa. "Prostřednictvím pracovníků hotelu jsme informaci ověřovali. Host má dokonce 15 fotografií. I proto jsme upozornění zveřejnili.

Podle Milana Orálka z ČSOP je věrohodnost svědectví velmi důležitá. "Pod vlivem informací z médií se nám ozývají lidé, kteří v lese uvidí cokoliv hnědého nebo černého," řekl. Podle něj ale není vyloučeno, že by se medvěd z Valašska dostal až do moravskoslezské části Beskyd. Může ale jít i o druhé zvíře, jehož stopy ochránci přírody našli. "Kromě medvěda ze Vsetínska, který je mladý a pravděpodobně nemá správné návyky, se v horách pohybuje ještě jedno zvíře. Jeho stopy jsou o něco širší. Předpokládáme, že je šelma i starší," řekl.

Mladý, asi čtyřletý medvěd, se v regionu Valašska pohybuje od září. Podle odborníků se chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. V kraji už zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil několik úlů. Ochránci přírody a myslivci se snaží zvíře odchytit do klece, kterou nainstalovali na Vsetínsku. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist