https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-orla-uhynuleho-na-zdarsku-potvrdily-rozbory-otravu-pesticidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U orla uhynulého na Žďársku potvrdily rozbory otravu pesticidem

14.12.2020 15:41 | JIHLAVA (ČTK)
Orli mořští kdysi z krajiny vymizeli. Letos podle ornitologů na Vysočině úspěšně zahnízdili v sedmi případech a vyvedli 14 mláďat. "Ohrožuje je však těžba kůrovcového dřeva, jestřábi a pravděpodobně nejvíce bohužel lidé," uvedl ornitolog Tomáš Kněžíček.
Orli mořští kdysi z krajiny vymizeli. Letos podle ornitologů na Vysočině úspěšně zahnízdili v sedmi případech a vyvedli 14 mláďat. "Ohrožuje je však těžba kůrovcového dřeva, jestřábi a pravděpodobně nejvíce bohužel lidé," uvedl ornitolog Tomáš Kněžíček.
U samice orla mořského uhynulé minulý měsíc na Žďársku prokázaly laboratorní rozbory otravu karbofuranem. Případ prověřuje policie, sdělila záchranná stanice Pavlov, která se stará o handicapovaná zvířata. Jde o letošní druhý případ otravy tímto pesticidem, jímž se ochránci v Pavlově zabývají. Na konci září převzali otrávené káně lesní nalezené rovněž na Žďársku. Káně se podařilo zachránit, uvedl ředitel stanice Zbyšek Karafiát.
 

"Což byl téměř zázrak, protože ve více než 90 procentech případů se takto otrávené zvíře zachránit nepodaří," uvedl Karafiát. Káně bylo nalezené poblíž obce Pikárec.

Uhynulého orla našla žena 17. listopadu v lese poblíž rybníka Piknůsek u Moravce, když hledala psa. Podle ornitologů samice orla nedaleko tohoto místa hnízdila. Výsledky pitvy a rozborů Státního veterinárního ústavu v Jihlavě prokázaly, že uhynula na otravu karbofuranem, uvedla stanice. Tento jed dřív zemědělci používali k hubení škůdců, ale už je řadu let zakázán.

Odborníci předpokládají, že se podaří dohledat nejvýše desetinu otrávených zvířat. "Mám na starosti celou republiku a do této chvíle jsme letos řešili 25 případů," uvedla psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká ve zprávě. Upozornila na to, že jedna návnada dokáže otrávit až čtyři zvířata. "Například otrávené vejce sežere krkavec a uhynulého krkavce zase luňák červený, který na otravu také zajde," uvedla.

Orli mořští kdysi z krajiny vymizeli. Letos podle ornitologů na Vysočině úspěšně zahnízdili v sedmi případech a vyvedli 14 mláďat. "Ohrožuje je však těžba kůrovcového dřeva, jestřábi a pravděpodobně nejvíce bohužel lidé," uvedl ornitolog Tomáš Kněžíček. Hnízda dohledává a ve spolupráci s krajem domlouvá ochranu orlích hnízdišť s majiteli lesů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.12.2020 17:48
Toxická společnost.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.12.2020 18:13
Že mě ten důvod úhynu nepřekvapuje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 17:30
Smutné a bohužel těžko zjistitelné. Viník se nepřizná a možná ani nedomyslel, koho tím zabije. Kdysi to pamatuji jako nejlepší jed na
potkany a asi někteří mají stále tajné zásoby a teď ho vytahují,
když ty dnešní volně prodejné jedy moc účinné nejsou. To pak stačí
dravci sežrat mrtvého potkana a je hotovo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist