https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-ostravice-se-potlouka-medved-lesnici-ho-chteji-premistit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Ostravice se potlouká medvěd, lesníci ho chtějí přemístit

7.2.2019 11:20 (ČTK)
Medvěd vyfocený v Beskydech 24. ledna 2019
Medvěd vyfocený v Beskydech 24. ledna 2019
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Tomášek / Agentura ochrany přírody a krajiny
Mladý, asi tříletý medvěd hnědý se pohybuje kolem Ostravice a Starých Hamrů v Beskydech. Není plachý, už jej zahlédlo několik turistů či lesníků. Ti na něj upozorňují veřejnost a žádají kvůli bezpečnosti správu CHKO Beskydy o jeho přestěhování. Informovala o tom mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Ředitel CHKO František Jaskula řekl, že přemístění zatím není možné. Zvíře podle něj není nebezpečné.

 

Zřejmě jde o jednoho ze dvou medvědů, kteří se v posledních měsících v Beskydech vyskytují.

Medvěd hnědý se podle lesníků zdržuje v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech. Asi tříletého jedince tu poprvé lidé viděli 17. ledna. Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Strhla už tři jeleny. Ochránci přírody se medvěda pokusili vypudit hlukem. To se na chvíli podařilo, později se ale šelma na zimoviště vrátila.

V oblasti jsou chataři, nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu. Medvěda, který se podle lesníků nechová plaše, mohou potkat místní, běžkaři i turisté. "Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality," uvedl Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku z podniku Lesy ČR.

Podle Jaskuly to momentálně není možné. Agentura ochrany přírody a krajiny, pod kterou CHKO Beskydy spadá, nemá oprávnění medvěda chytat a stěhovat. Musela by požádat o udělení výjimky. Tu lze dostat, kdyby se medvěd přibližoval k domům a byl lidem nebezpečný.

Mluvčí agentury Karolína Šůlová ČTK řekla, že zatím není jasné, o jakého medvěda v tomto případě jde. Může se jednat o zvíře, které se loni pohybovalo na Valašsku. Medvěd, který se odvažoval do blízkosti lidí, v kraji zabil několik desítek ovcí. Ochránci přírody a myslivci se jej neúspěšně snažili odchytit do klece. Může to být ale i medvěd, který se v listopadu objevil u obce Ostravice a vyfotil jej běžec. "Informace, že by se v regionu pohyboval třetí medvěd, nyní nemáme," řekla Šůlová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

8.2.2019 15:24
Největší problém je v tom, že, cit.:"Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Strhla už tři jeleny." Tak teda nevím, oni jí tam naservírují do obůrky jeleny, jež nemají z tama jak utéci (aby nesežrali les), a pak si stěžují, že jim už 3 sežral méďa. A co tak tam ty přemnožené jeleny zabezpečit, třeba do guláše nebo v horším př. hlídačem a méďu odlákat nějakým rozházeným krmením po lese dál od lidí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.2.2019 10:07
Je mi líto:Za to, že se tato šelma objevila v kulturní krajině, nesou zodpovědnost ekologické organizace. Ty ba měly nést ekonomickou a trestně právní odpovědnost za to, co ta šelma udělá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist