https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-prasil-bylo-v-nedeli-velmi-slabe-zemetreseni-letos-uz-podruhe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Prášil bylo v neděli velmi slabé zemětřesení, letos už podruhé

14.1.2020 00:11 | PRÁŠILY (ČTK)
Seismické stanice zaznamenaly v neděli půl hodiny před polednem slabé zemětřesení u Nové Hůrky na Šumavě mezi Prášily, Hartmanicemi a Železnou Rudou. / Ilustrační foto
Seismické stanice zaznamenaly v neděli půl hodiny před polednem slabé zemětřesení u Nové Hůrky na Šumavě mezi Prášily, Hartmanicemi a Železnou Rudou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Seismické stanice zaznamenaly v neděli půl hodiny před polednem slabé zemětřesení u Nové Hůrky na Šumavě mezi Prášily, Hartmanicemi a Železnou Rudou. Otřes s magnitudem 1,8 z desetibodové stupnice je na hranici mikrozemětřesení. Přístroje ho zaznamenají, ale zemětřesení žádné škody nepůsobí. Pokud ho lidé zaznamenají, tak ho vnímají většinou jako dunivou ránu. Letos zapsaly otřes na Šumavě přístroje podruhé, poprvé to bylo 6. ledna, rovněž s magnitudem 1,8, řekl včera vedoucí Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně Petr Špaček.
 

Jednotlivé otřesy zaznamenávají přístroje seismických stanic u šumavské Nové Hůrky už od roku 2018. Dosud bylo v oblasti více než 60 otřesů s magnitudy od minus 0,6 do magnituda dva, z toho 13 zemětřesení mělo magnitudo větší nebo rovno jedné, informuje ústav. Dosud nejsilnější otřes s magnitudem dva byl z loňského 25. října. "Je to novinka, v té oblasti jsme na to nebyli zvyklí," konstatoval Špaček.

V západních Čechách se seismické aktivity objevují zejména severně od Chebu. Oblast tam občas postihují zemětřesné roje, což je série zpravidla menších zemětřesení. Dosahují až magnituda kolem čtyř.

Na otřesy na Šumavě nemají zatím vědci mnoho ohlasů. Podle Romany Hanžlové z Ústavu fyziky Země na ně dosud reagovala jedna žena z Prášil, která vyplnila seismologický dotazník. "Nedělní jsem nezaznamenal, ale to předchozí ano. Je to takový dunivý zvuk, který bych přirovnal třeba k tomu, když se z plechové střechy sesune vrstva sněhu, nebo třeba jako vzdálený výstřel," řekl prášilský místostarosta Josef Rada. Pro starostu Železné Rudy Filipa Smolu byla naopak informace o opakovaných otřesech na Šumavě novinkou, nikdy žádný otřes nezaznamenal.

Ústavu fyziky Země má podle Špačka rozmístěno po ČR asi 24 seismických stanic, Šumavu ale pokrytou přímo nemá. Nejbližší je stanice u jaderné elektrárny Temelín, otřesy ze Šumavy ale zaznamenaly všechny stanice ústavu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist