https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-rybnika-v-chropyni-uhynuly-desitky-racku-pricinou-je-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U rybníka v Chropyni uhynuly desítky racků, příčinou je ptačí chřipka

6.4.2023 14:12 | CHROPYNĚ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 127071 / Pixabay
Úhyn desítek racků u Zámeckého rybníka v Chropyni na Kroměřížsku způsobila ptačí chřipka. Potvrdilo to vyšetření odebraných vzorků ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Na úhyn racků v Chropyni ČTK upozornil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

"Vyšetření uhynulých racků od Zámeckého rybníka v Chropyni je pozitivní na ptačí chřipku," řekl Vorlíček. Kvůli určení subtypu onemocnění se podle něj nyní budou vzorky z Olomouce posílat do Národní referenční laboratoře v Praze. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.

Rybník v Chropyni je jedním z největších hnízdišť racka chechtavého na střední Moravě. Veterináři k němu podle ředitele krajské veterinární správy Michala Kamaráda vyjížděli ve středu poté, co jim byl nález uhynulých racků nahlášen. "Dohromady bylo nalezeno do 30 uhynulých ptáků. Není možné s jistotou říct, že jich nebylo víc, protože jsou tam rákosiny a podobně, kde uhynulý pták ani nemusí být vidět," řekl dnes ČTK Kamarád.

Veterináři podle něj na místě odebrali vzorky. S potenciálním podezřením na ptačí chřipku je následně pomocí svozové linky zaslali do Státního veterinárního ústavu v Olomouci. Výsledky se dozvěděli dnes dopoledne. Kdy přesně ptáci v Chropyni uhynuli, veterináři nevědí. "Byla tam ale i celá řada živých ptáků," uvedl Kamarád.

Zhruba stovka racků uhynula o víkendu u rybníka Třetí Zbrod poblíž Mutěnic na Hodonínsku. Následné vyšetření potvrdilo, že příčinou byla ptačí chřipka. Další hromadný úhyn racků na ptačí chřipku zaznamenali veterináři v minulých dnech na Kladensku. Nákaza se tam prokázala u 60 ptáků nalezených u Hobšovického rybníka nedaleko Velvar. "Podobné úhyny se objevily v několika evropských zemích," doplnil Vorlíček. Zmínil Nizozemsko, Francii nebo Itálii.

Vzhledem k tomu, že jde o nákazu u volně žijících ptáků, nepřijímají se žádná mimořádná veterinární opatření. Veterináři ale varují před stálým rizikem zavlečení nákazy do chovů drůbeže a apelují na chovatele, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti. Pokud je to možné, měli by podle Kamaráda minimalizovat riziko kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.4.2023 14:27
Co je na tom divné, je poměrně krátký časový úsek, kdy k úhynu na různých místech došlo. Naštěstí není nijak hromadný, zřejmě se to týká nějak oslabených jedinců. Možná k tomu přispívá silný, studený vítr.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.4.2023 14:55 Reaguje na Karel Zvářal
Příroda si dělá holt pořádek, no !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist