https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ucastnici-pruvodu-prahou-protestovali-proti-pokusum-na-zviratech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Účastníci průvodu Prahou protestovali proti pokusům na zvířatech

13.11.2022 00:25 | PRAHA (ČTK)
Centrem Prahy včera odpoledne prošel průvod za vědu bez zvířat, účastníci jím chtěli upozornit na to, že se ve výzkumu stále používají praktiky, při kterých trpí zvířata. Podle organizátorů je možné použít řadu alternativních metod. Pořadatelé uvedli, že jejich akce se zúčastnilo asi 150 lidí.
 

Lidé se začali na Klárově scházet před polednem, ve 12:00 vyrazili na Staroměstské náměstí. Průvod zakončily v horní části Václavského náměstí proslovy řečníků. Někteří z účastníků s sebou měli transparenty s nápisy jako "Zastavme utrpení zvířat" či "Takhle pokrok nevypadá", další na sobě měli kostýmy lékařů a modré laboratorní pláště potřísněné červenou barvou představující krev. Nesli také fotografie laboratorních zvířat. Lidé po cestě skandovali "Zvíře do laboratoře nepatří", "Zvíře není nástroj vědy" nebo "Zvíře cítí bolest".

Organizátoři v tiskové zprávě uvedli, že v českých laboratořích bylo loni použito pro výzkum přes 250 000 zvířat. Přitom podle nich existuje mnoho alternativních metod, které jsou spolehlivější a levnější, zmínili například počítačové modelování či 3D tkáňové modely.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.11.2022 07:49
To je zajímavé, oni protestují proti něčemu, co umožňuje jejich žití a tedy i to, že můžou vůbec protestovat.
Odpovědět
ig

13.11.2022 11:55
Lepší a levnější? Stačí, aby ty jejich geniální metody s 3D tkáňovými modely byly buď lepší nebo levnější a farmaceutické firmy by nepoužívaly nic jiného. Ale myslím, že oni tohle vědí, oni ve skutečnosti nechrání zvířata, ale vedou třídní boj proti lidem :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist