https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unijni-audit-podpora-eu-uhelnym-regionum-moc-nepomohla-klimaticke-transformaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unijní audit: Podpora EU uhelným regionům moc nepomohla klimatické transformaci

10.11.2022 11:38 (ČTK)
Miliardy eur, které EU poskytla v letech 2014 až 2020 uhelným regionům v několika zemích včetně České republiky na tvorbu pracovních míst či transformaci energetiky, nebyly velkým přínosem pro klimatickou transformaci. Uvádí se to ve zprávě Evropského účetního dvora (EÚD). Ten v této souvislosti také varoval před podobně omezeným dopadem v případě nového Fondu pro spravedlivou transformaci (JTF).
 

Evropský účetní dvůr analyzoval účinnost 12,5 miliardy eur (asi 300 miliard Kč), které EU poskytla v letech 2014 až 2020 sedmi uhelným regionům v Německu, Polsku, Rumunsku, Španělsku a ČR. Při tomto zkoumání nepozoroval například významný dopad na kapacitu výroby energie z obnovitelných zdrojů ve zkoumaných regionech, rovněž investice do úspor energie financované z EU podle něj měly jen malý účinek, nebo nebylo možné je vyčíslit.

Snížení těžby uhlí vedlo k poklesu počtu zaměstnanců v tomto odvětví. V některých regionech, například v Lužici (Německo) a ve Slezsku (Polsko), se toho dosáhlo přirozenou fluktuací a odchody do důchodu. V jiných regionech, například v Moravskoslezském kraji, musely těžební společnosti pracovníky propouštět. Ti pak měli mimo jiné mít z EU zaplacenou rekvalifikaci, auditoři ale kvůli nedostatku údajů nebyli schopni zjistit, zda jim to pomohlo najít nové zaměstnání, uvedl dnes EÚD v tiskové zprávě.

Loni v létě EU vytvořila nový Fond pro spravedlivou transformaci (JTF), podle agentury Reuters některé země jen díky němu podpořily unijní cíl uhlíkové neutrality do roku 2050. Největším příjemcem peněz z něj má být Polsko, v Česku by z něj měly financovat své projekty tři kraje - Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký.

Z JTF mohou čerpat v letech 2021 až 2027 regiony a odvětví nejvíce zasažené přechodem na klimaticky neutrální ekonomiku, celkem v něm má být podle dnešní zprávy EÚD 19,3 miliardy eur.

Dnes zveřejněná analýza upozorňuje na riziko, že finance z nového fondu by rovněž mohly mít jen malý účinek na klimatickou transformaci. Odklon od uhlí nyní navíc zdrží energetická krize a důsledky války na Ukrajině.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 12:26
Ten EÚD by měli zakázat, takhle kazit budovatelské nadšení ... a kšefty:-).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.11.2022 16:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Myslím, že takováto analýza nikoho nevzruší. Dál se pojede stejným stylem a jediným kritériem úspěchu zůstane (lépe to totiž dělat nejde), kolik se na to vynaložilo veřejných peněz.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2022 16:40 Reaguje na Jiří Svoboda
Půjčených veřejných peněz ... ten dluh totiž například od dnešních daní není tak vidět.

Jinak souhlas, samozřejmě.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

10.11.2022 14:43
Pár penzionů se v čr určitě postavilo ...
Zbytečné peníze to nebyli, jen se využili úplně jinak.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.11.2022 08:17 Reaguje na Michal Uhrovič
nejspíš končí v etablovaných sportovních klubech hokeje a fotbalu...mechanismus stejný, jen o pár let později
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist