https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-budou-moci-kontrolovat-domaci-kotle-novelu-podepsal-zeman
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady budou moci kontrolovat domácí kotle, novelu podepsal Zeman

1.11.2016 14:23 | PRAHA (ČTK)
Prověrky domácích kotlů zákon umožní od ledna. Fyzická kontrola by byla až krajním řešením. Mohla by přijít, pokud by se důvodné podezření na porušení zákona objevilo opakovaně.
Prověrky domácích kotlů zákon umožní od ledna. Fyzická kontrola by byla až krajním řešením. Mohla by přijít, pokud by se důvodné podezření na porušení zákona objevilo opakovaně.
Úřady dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích, a udělovat za prohřešky pokuty. Novelu o ochraně ovzduší, jež to předpokládá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Proti vládní předloze vystupovali zejména zákonodárci pravice, pokládají pravomoc za omezování domovní svobody. Úpravu možná napadnou u Ústavního soudu.
 

Prověrky domácích kotlů zákon umožní od ledna. Fyzická kontrola by byla až krajním řešením. Mohla by přijít, pokud by se důvodné podezření na porušení zákona objevilo opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejdříve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem.

Zastánci kontrol argumentují právem na příznivé životní prostředí. Obce podle nich nyní nemají možnost spalování nevhodných materiálů postihnout, i když je zakázané. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) opakovaně uvedl, že novela by před Ústavním soudem podle jeho názoru obstála.

Přečtěte si článek Richard Brabec na chatu Blesku ke kontrolám kotlů a pálení odpadů

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se také dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Novela by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy. Umožní zavést pro ně emisní limity.

Přečtěte si komentář Bude se úředník zouvat, až půjde na kontrolu kotle?


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

1.11.2016 14:48
To je pěkné.. "topení nevhodným materiálem".. o vhodnosti/nevhodnosti rozhodne úředník nebo je seznam materiálů v příloze zákona?
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

1.11.2016 16:08 Reaguje na Karel Padevet
Vhodnost / nevhodnost paliva je dána výrobcem kotle..
Odpovědět
KP

Karel Padevet

1.11.2016 16:20 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Jen v případě poměrně nových zařízení... u kamen, krbů a dalších lokálních topenišť starých třeba 30 let těžko.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

2.11.2016 09:43 Reaguje na Karel Padevet
Dohledejte si ty informace sám a nevotravujte tady slušný lidi.
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.11.2016 19:30 Reaguje na Martin Mach Ondřej
TO JISTĚ JE, ALE STEJNĚ TAK JE DÁN VÝROBCEM POŽADAVEK NA PŘÍPADNÉ REVIZE KOTLE. A co se rozhodl stát?? Nebrat pokyny výrobce do úvahy a nařídil revize všech kotlů bez ohledu na stanoviska výrobce, tj. i těch na kterých není co revidovat, protože neobsahují žádně seřizovací mechanismy k ovlivnění kvality spalování Je to pouze snaha se nabourat občanovi do obydlí a především do peněženky... Zcela arogantní politický zásah do života občanů a dokonce si myslím že ničím neodůvodnitelný. A už vůbec ne Brabcem a medii papouškovanou ochranou ovzduší. To by museli přiznat vliv dopravy, leteckého provozu, eroze krajiny, spalování plynů, ale třeba i hoření ropných polí, vlivu sousedních států...apod. To je ale na delší rozbor.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

2.11.2016 09:41 Reaguje na Milan Milan
Ano, ano naprostý souhlas. Velmi se těším na vaše odporné, pardon, chtěl jsem napsat odborné, srovnání vlivu emisí z malých tepelných zdrojů a dopravy na zdraví.
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.11.2016 19:13
Dojímá mně starost našich politiků o demokracii v Číně, nebo v RF. Spíše by se měli zajímat kam se to řítí v české kotlině. Zeman to nezvládl, měl jsem jej za větší formát. Holt zdá se, že listopad 89 byl pro běžného občana zbytečný. Dokonce i komunisté se časem oprostili totalitních manýrů z 50.let, to nová politická garnitura k ochraně občana se k těm špiclovským manýrům státu lehce navrací. Je mi z toho smutno.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.11.2016 14:11
Myslím, že diskuse nejen zde, ale v celé společnosti je příliš emocionální a neracionální.
Již nyní má cca více jak 1000 pracovníků ORP v ČR povolen vstup do obydlí, dle stavebního zákona a neslyšel jsem za posledních více jak 20 let, že by se tak činilo a že by to přinášelo nějakou buzeraci.
Nyní se okruh pracovníků ORP rozšiřuje cca o třetinu. Takže toto nevidím, jako nějaké velké rozšíření omezení svobody. Nicméně nevím, proč některým, těch 1000 lidí nevadí a ta rozšiřující se skupina jim vadí. Proč neusilují o všeobecný zákaz.

Horší jsou představy jak dopadne zákaz provozování některých zdrojů (kotle 1. a 2. emisní třídy). Musíme doufat, že všichni dotyční budou slyšet na kotlíkové dotace a že v roce 2022 již nebude v republice žádný takový kotel, protože si neumím představit, jak by tento zákaz byl realizován.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist