https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/usa-potvrdily-dohodu-o-urovnani-emisniho-skandalu-s-daimlerem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

USA potvrdily dohodu o urovnání emisního skandálu s Daimlerem

16.9.2020 11:45 | WASHINGTON (ČTK)
Ředitelství Daimler v Untertürkheimu.
Ředitelství Daimler v Untertürkheimu.
Foto | Bogdan Tapu / Flickr
Německá automobilka Daimler AG zaplatí ve Spojených státech 1,5 miliardy USD (33,7 miliardy Kč). Má to pomoci zastavit americkou prověrku podezření, že firma ve svých vozech s naftovým motorem používala nelegální software umožňující podvody při emisních testech. Cestu k urovnání skandálu potvrdily americké ministerstvo spravedlnosti a Agentura pro životní prostředí (EPA). Dohodu ještě musí schválit soud.
 

Daimler informoval o výsledku vyjednávání už v srpnu. Urovnání zahrnuje také pokutu v rámci občanskoprávního sporu a opravu vozidel.

Americké ministerstvo spravedlnosti, EPA a kancelář kalifornského prokurátora tvrdí, že Daimler porušil zákony, když použil ve svých vozech nelegální software umožňující manipulaci s emisními testy. V USA měl být tento software instalován do zhruba 250.000 osobních vozů a dodávek s naftovým motorem.

Daimler uvedl, že samotné urovnání občanskoprávního sporu ho bude stát dalších zhruba 700 milionů USD. Firma také očekává další výdaje v řádu kolem 500 milionů eur (13,3 miliardy Kč) v souvislosti se splnění všech podmínek urovnání.

Vozy s dieselovým motorem se dostaly do centra pozornosti kvůli aféře německého koncernu Volkswagen kolem manipulací s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že software umožňující manipulovat s testy nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě. Skandál vyvolal globální odpor vůči naftovým vozům a Volkswagen již na pokutách, urovnání a dalších nákladech stál zhruba 30 miliard eur. Kvůli možnému podvádění s emisemi je vyšetřována v USA také automobilka Fiat Chrysler.

Daimler je kvůli emisím vyšetřován také v Německu, upozornila agentura AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist