https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustavni-soud-vyhlasi-jak-rozhodl-o-novych-pravidlech-v-narodnich-parcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o nových pravidlech v národních parcích

2.10.2018 00:12 | BRNO (ČTK)
Ústavní soud dnes vyhlásí nález důležitý pro fungování národních parků. Skupina senátorů navrhla zrušit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která zavedla nová pravidla pro parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. / Ilustrační foto
Ústavní soud dnes vyhlásí nález důležitý pro fungování národních parků. Skupina senátorů navrhla zrušit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která zavedla nová pravidla pro parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí nález důležitý pro fungování národních parků. Skupina senátorů navrhla zrušit novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která zavedla nová pravidla pro parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Podle senátorů přibylo zákazů, navíc je novela v mnoha bodech neurčitá a otevírá prostor pro libovůli při interpretaci. Novela byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana, jehož veto Sněmovna přehlasovala, i Svazu obcí Národního parku Šumava, podle kterého zákon zapomíná na lidi žijící na území parků.
 

Skupina 25 senátorů navrhla zrušit buď celou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, anebo aspoň některá ustanovení. Týkají se právního vymezení národních parků a jejich zakládání, dále ochranných podmínek, klidového území a zónování národních parků. Senátoři zpochybnili také nová pravidla fungování rad národních parků a ustanovení popisující hospodaření s lesy a pozemky.

Senátoři mají výtky i ke způsobu přijetí novely, která aktualizovala či stanovila mnoho důležitých pravidel a rovnou podle nich národní parky znovu vyhlásila. Tři z nich totiž byly v minulosti ustaveny jen nařízením vlády. Zákonodárci tak obešli proces zpracování návrhu na vyhlášení parku ministerstvem životního prostředí s následnými připomínkami obcí, krajů a vlastníků dotčených nemovitostí. Podle senátorů tak novela zasáhla do práva na samosprávu.

"Lze konstatovat, že zákon sice podle některých ideologií 'může vše'. Z tohoto však zůstává rozum stát. Zákon je zde dokonale zmatečný," napsali senátoři. Poukázali například na to, že dříve bylo možné vyhlásit park v oblasti se "značnou částí" přirozených nebo člověkem málo poznamenaných ekosystémů. Nyní stačí jejich "převažující výskyt". Tyto i další pojmy a paragrafy jsou podle senátorů neurčité, vnitřně rozporné, případně nepřiměřené.

Podle senátorů byla politická debata o zákoně mylně vztahována především na Šumavu. "Jde přitom o změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má dopad na všechny současné a potenciálně i budoucí národní parky v ČR," stojí v návrhu.

Senátoři argumentují také právem na svobodu pohybu. Zákon je prý natolik nepřehledný, že normální člověk není schopen zjistit, jaké zákazy na konkrétním místě platí. "A to nejen proto, že jsou tato ustanovení neurčitá, ale jejich kombinace a vzájemná rozporuplnost představuje tolik nejasností, že otázku, zda došlo k porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, může v konkrétním případě rozhodnout pouze soud," konstatovali senátoři.

Novela také například rozděluje parky do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny.

Jan Tomandl dr



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist