https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecka-galerie-zve-na-vystavu-o-krajine-severnich-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecká galerie zve na výstavu o krajině severních Čech

2.3.2018 05:05 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Expozice má podle Johnové vzbudit zájem o konkrétní místa a reálné prožitky v krajině. Prostor v galerii je nově věnován dětem, pro které vzniklo zákoutí, jež má evokovat krajinu řeky Labe. / Ilustrační foto
Expozice má podle Johnové vzbudit zájem o konkrétní místa a reálné prožitky v krajině. Prostor v galerii je nově věnován dětem, pro které vzniklo zákoutí, jež má evokovat krajinu řeky Labe. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Hejda
Ústecká galerie Hraničář otevřela výstavu Tvář krajiny zaměřenou na vztah přírody a člověka. Návštěvníci uvidí instalace současných umělců a v rámci procházek naplánovaných v doprovodném programu se mohou podívat i do přírody v okolí. Během chystaných workshopů se bude přednášet o působení lidstva na přírodu nebo se budou mezi sochami a obrazy sázet rajčata. Výstavu představila kurátorka Martina Johnová.
 

Expozice má podle Johnové vzbudit zájem o konkrétní místa a reálné prožitky v krajině. "Není to výstava krajinomalby, je to (výstava) současného umění, divák se může setkat se zvukovou instalací, kdy uslyší zvuky z přírody, s fotografií, prostorovými objekty nebo olejem na plátně," uvedla Johnová.

Prostor v galerii je nově věnován dětem, pro které vzniklo zákoutí, jež má evokovat krajinu řeky Labe. "Jdeme od pramene v Krkonoších až po Hřensko, kde řeka opouští naše území. Věříme, že děti využijí kreativně toto místo v rámci školních galerijních animací i při návštěvě s rodiči," uvedla Johnová.

Součástí půlroční výstavy, na které se představuje Aleš Zapletal, Adam Vačkář, Jan Krtička, Anna Ročňová, Diana Winklerová a další umělci, je obsáhlý doprovodný program. "Budeme pěstovat a sázet rajčata přímo v galerii, ale vydáme se také do krajiny," řekla kurátorka.

První výprava se uskuteční 10. března, kdy se mohou zájemci projít kolem jezera Milada, které vzniklo po těžbě hnědého uhlí. V okolí Chabařovic zmizelo kvůli dolování několik obcí a památník jedné zapomenuté husitské bitvy. I o nich podá výklad ústecký archivář a průvodce Petr Karlíček. Cílem cesty budou Řehlovice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist