https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uvodni-rec-na-klimaticke-konferenci-v-glasgow-pronese-princ-charles
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úvodní řeč na klimatické konferenci v Glasgow pronese princ Charles

28.10.2021 01:42 | LONDÝN (ČTK)
Dvaasedmdesátiletý Charles se ke změnám klimatu vyjadřuje dlouhodobě.
Dvaasedmdesátiletý Charles se ke změnám klimatu vyjadřuje dlouhodobě.
Úvodní řeč na konferenci OSN o klimatu ve skotském Glasgow pronese britský korunní princ Charles. Setkání označované zkratkou COP26 měla původně zahájit královna Alžběta II., ze zdravotních důvodů se ale v úterý omluvila. Změnu mluvčího na pondělní slavnostní recepci oznámila Charlesova kancelář. Skotská metropole bude jednání o boji s klimatickými změnami hostit od neděle do 12. listopadu.
 

Dvaasedmdesátiletý Charles, který do Glasgow pojede v doprovodu manželky Camilly, se ke změnám klimatu vyjadřuje dlouhodobě a v poslední době poměrně často. Vyzval například hlavy států a vlád, aby spolupracovaly s představiteli byznysu a soukromého sektoru na společném řešení klimatické krize, politiky obvinil z nečinnosti. Charles měl zahajovací proslov i na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015, kde si státníci stanovili společné cíle, dnes známé jako pařížská klimatická dohoda.

V Glasgow se k Charlesovi připojí i jeho starší syn William s manželkou Kate, kteří pokračují v rodinné tradici a vyjadřují se k ekologickým tématům, píše Reuters.

Z pařížské klimatické konference v roce 2015 vzešla dohoda o globální snaze udržet oteplování klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriální érou, ideálně pak pod hranicí 1,5 stupně. O šest let později se představitelé zemí z celého světa chystají o společném postupu proti změně klimatu jednat v Glasgow.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 08:31
Princ Charles se k tomuto tématu nejen vyjadřuje, ale hodně pro zlepšení klimatu dělá. Jako úvodní řečník určitě dodá této konferenci mnohem větší vážnost než kdyby tam blekotala Gréta.
Odpovědět
va

vaber

28.10.2021 08:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Princ Charles kdysi upozornil na přemnožení člověka ,za to schytal obrovskou kritiku a potom se stáhl do ústraní
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 08:59 Reaguje na vaber
Letos na to, v souvislosti s Afrikou, poukázal botanik Ing. Václav Větvička, kterého si velice vážím a dopadl stejně. Pan Větvička totiž natvrdo řekl, že do Afriky bychom v rámci humanitární pomoci měli vyvážet jenom prezervativy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.10.2021 09:55 Reaguje na vaber
To je dobře. Ale podnikat nepřestal.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.10.2021 15:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnka jsem hluboce znechucen vaším příspěvkem ve kterém dehonestujete slečnu Gretu.Je skoro 32 let po VLSR-velké listopadové sametové revoluci a stale hluboce zaostaváme za zapádnímí zeměmi.Náš stát taky nálehavě potřebuje lídryni,která nám otevře oči a zaktivizuje k bojí proti klimatickým změnam.Jsem přesvědčen o tom,že nejvhodnější kandidatkou je paní Miroslava Němcová z ODS
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 16:10 Reaguje na karel krasensky
Tak mi řekněte, co pozitivního mám napsat o puberťačce, která záměrně sabotuje školní docházku, lže na internetu, kde většinu příspěvků za ni píše její otec a jediné, co umí, že jenom osočuje okolí, které prý nic nedělá pro záchranu Zeměkoule. Mi vůbec nevadí, že je autistka. I autista totiž může být vzdělaný a inteligentní. To jsou ale dvě vlastnosti, které Grétě chybí a vůbec se nesnaží tento stav změnit. Proto jsem o ní napsal to, co jsem napsal a nehodlám ze svého postoje ustoupit. Já jsem naopak hluboce znechucen tím, že když pan Václav Větvička poukázal na katastrofu hrozící z afrického kontinentu, byl dehonestován, zatímco puboška, která v životě nic nedokázala, je nám předkládána jako ikona. A teď se do mně můžete pustit.
Odpovědět
va

vaber

29.10.2021 09:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
pochopte ,že té malé holce nadáváte jen proto ,že chce lepší a zdravý svět a budoucnost i pro další generace,
nebo jí závidíte popularitu?
popularita je práce médií a zcela cíleně se vytváří a také cíleně likviduje, za to co z ní udělala média ona vůbec nemůže
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.10.2021 11:14 Reaguje na vaber
Můj postoj k ní není proto, co chce, ale jak toho chce dosáhnout. Pokud chce někdo dosáhnout cíle tím, že se bude neuctivě chovat k okolí a občas si zalže (viz ta její cesta "přecpanými vlaky v Německu) nemohu si ho považovat. Naopak si považuji všech těch bezejmenných dobrovolníků, kteří si na nikoho neotvírají hubu a jdou třeba o víkendu uklízet přírodu od civilizačních odpadů. To ale ona nedělá. Jenom si otvírá hubu. Evidentně je ta její aktivita budována rodiči, kteří jsou si vědomi toho, že díky zdravotnímu omezení jejich děti nebudou moci pokračovat v jejich úspěšných kariérách, tak se Grétě začalo vytvářet ekokorýtko. A nezlobte se na mě, člověka, který nehne prstem a jehož profil je minimálně z části postaven na lžích, si prostě vážit nemůžu.
Odpovědět
va

vaber

30.10.2021 09:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nemusíte si jí vážit to po vás nikdo nechce, řekla jen svůj nebo i cizí názor, co by jste po ní chtěl aby byla papežtější než papež, aby žila o vodě a chlebu a všude chodila pěšky ?
nehne prstem ? její slova znají po celém světě ,co jiného dělá třeba papež,
ve Švédsku pocitují změnu klimatu velice silně ,tedy růst teploty,
proč sem do Ekolistu píšete, když je vše s klimatem v pořádku, pak není třeba se strachovat nebo máte strach o životní standard který zelení aktivisté , jako Greta, chtějí zničit ,
tedy máte strach o peníze,
bezejmení dobrovolníci mohou uklidit nějaký bordel ,ale nezmění klima a také nemění svůj životní styl,
pochopte že nejde vůbec o Gretu ta je jen symbol a proto si ji odpůrci změn vzali jako hromosvod,
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.10.2021 09:54
Ten angličan vlastní obří plochy v rumunsku. Vylidněné vyrabované zemi horší afriky, s německým prezidentem, bez základní péče, bez bezpecnosti práce, kde hoří nemocnice s lidmi, není personál, nejsou hasici. Pro jeho podnikání se tedy maltuzianství vyplácí. Kde nejsou lidi, tam to skoupí. Čtenáři jeho proslovu si ho dejte do kontrastu s tím, jak pečuje pan princ o rozvoj společnosti tam, kde něco vlastní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.10.2021 10:08 Reaguje na Jarka O.
Zkuste si přečíst :
https://business-review.eu/news/aura-woodward-the-prince-of-wales-foundation-invested-over-1-gbp-million-in-romania-foto-gallery-161063
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 10:32 Reaguje na Jarka O.
Mám tomu rozumět tak, že by bylo lepší, kdyby projekty, které krachují, nechal položit, nedělal by nic, nechal se živit od daňových poplatníků a akorát by exhiboval na dostizích v Ascotu či Epsomu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 19:54 Reaguje na Jarka O.
Nesmíte věřit každé blbosti.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.10.2021 10:30
MW:přečetla jsem, dekuji. Publicity. Jeho charita založila hotel, snaží se o bio produkty a rozvoj lokální komunity, má k zemi historicky vztah. Dělá tam správné a hezké věci, proč ne, nevěděla jsem. Rumunsko je přesto jeden že zoufalých příkladů úpadku společností po 1990.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 10:36 Reaguje na Jarka O.
Proto si ho už dlouhodobě vážím. Přitom svým aktivitám nedělá žádnou obludnou publicitu a diametrálně se to tak liší od humbuku kolem blbky Gréty.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.10.2021 11:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud princ úspěšně podniká, je to v pořádku. Mě dlouhodobě překvapuje až irituje jiná věc a to právě publicita kolem ang. král.rodiny v českých médiích. Nevime nic o polsku, litvě, rumunsku, ale o 1.školním dnu prince George a šatech Kate mame info z 1. ruky. Je to oblbováni. Co má ta rodina společného s námi? Asi tím jsou ovlivněné mé reakce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.10.2021 11:50 Reaguje na Jarka O.
Já si dovolím Vám to vysvětlit. Vy patříte k minoritě lidí, kteří se o takové informace zajímají. Když to vezmu z pohledu čtenáře, tak dneska mají největší čtenost takzvaná instantní média, což je bulvár. Člověk se tam dočte, že Megan si na nějakou akci vzala kostýmek za čtvrt miliónu, dozvíte se, jak je na kordy se zbytkem rodiny, protože to jsou informace neškodné, ale takové z zbytečnosti, jako prognóza vývoje cen plynu, elektřiny a podobně tam prostě není. Většinu lidí to nezajímá a bulvár se podřizuje většinové poptávce. Na druhé straně není vhodné Vámi požadované informace zveřejňovat ani z pohledu vlády. Obyčejný člověk by se mohl dočíst, že ten průser s polským dolem na uhlí není jenom vinou polské vlády, ale zadrbali to i naši politici, mohlo by přijít na přetřes, proč jsme jedni z nejhorších v Evropě co se týče řešení covidové pandemie a celá řada dalších věcí. Už chápete?
Odpovědět
ig

28.10.2021 11:55
Zase ten Charles. Proč nepožádali mě? Na můj projev by nezapomněli, Charlesův nejspíš za pár dní zapadne v bílém šumu aktivistického hučení.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

28.10.2021 11:57
Dvaasedmdesátiletý Charles, který do Glasgow pojede v doprovodu manželky ---
Pojede nebo poletí?
Opět vrtulníkem?
Stejně jako ty jeho nepovedení potomci?
Proč se ekolist pořád snaží nekoho přikrašlovat?
-----
Vypadá to skoro jako nějaká nehorázná pomluva, ale není. Bruselští činitelé, kteří minulý měsíc slavně představili svůj nákladný zelený klimatický balíček, kvůli kterému si budou v příštích letech hodně utahovat opasky všichni běžní Evropané, si sami zároveň zvedli limity na lety soukromými tryskáči, které představují z hlediska škodlivých emisí jednu z úplně nejhorších variant dopravy.
Podle zjištění webu Politico se mohou vrcholní unijní úředníci těšit na další miliony eur, které jim byly schváleny na pohodlné cesty „leteckými taxíky“.
Zatímco mnoho Evropanů si sype popel na hlavu a zříká se navždy cest letadlem, unijní elity to podle všeho netrápí.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/klimaticky-balicek-emise-snizeni-tryskac-leyenova-juncker.A210812_174811_zahranicni_mama?zdroj=vybava_recombee

Odpovědět
va

vaber

29.10.2021 09:14 Reaguje na Kamil Krabice
vzpamatujte se pane, noviny tu nejsou proto aby pomlouvaly elitu světa, vždyť ta elita ty noviny vlastní,
elity tu jsou a budou ,na tom stojí dnešní společnost,
lidi srovnat se snažil socializmus a jak dopadl, přece by jste nechtěl aby zase vládl plebs, to elity už nikdy nedovolí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist