https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arboretu-sofronka-v-plzni-bolevci-letos-podruhe-dozraly-boruvky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V arboretu Sofronka v Plzni - Bolevci letos podruhé dozrály borůvky

18.11.2023 16:18 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Neobvyklý pohled se v listopadových dnech naskytl lidem v plzeňských lesích. V arboretu Sofronka v Plzni - Bolevci, kde je také meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), bylo možné ještě teď sbírat zralé borůvky. ČHMÚ na to upozornil na síti x. Vedoucí arboreta Jan Kaňák ČTK řekl, že příčinou jsou letní velká vedra a zároveň současné mírné teploty bez mrazu.
 

Brusnice borůvky totiž nestačily v létě dozrát kvůli velkým vedrům. Začaly dozrávat už v druhé polovině června, jejich plody ale uschly v tropických vedrech až 38 stupňů Celsia. "Borůvky mají období růstu a období odpočinku, které může být v zimě nebo naopak ve velkém vedru. Takže to letní vedro, kdy jim uschly květy, rostliny přečkaly. A když se pak trochu ochladilo a zapršelo, začaly znovu růst," vysvětlil Kaňák. Borůvky znovu vykvetly a koncem října začaly opět dozrávat. Podle Kaňáka jsou ale malé a není jich tolik jako bývá v létě.

S opakovaným zráním brusinek se v Sofronce setkávají poměrně často. Dvakrát za rok dozrají nejméně každý druhý rok, řekl Kaňák. "V letech 2015 a 2018, kdy bylo sucho a vyskytovaly se horké vlny, jsme rovněž zaregistrovali druhé kvetení borůvek," uvedl ČHMÚ. Plody se ale tehdy neobjevily.

Letošní mírné podzimní počasí nepřeje jen borůvkám, stále se dají v lese najít i houby obvyklé spíš pro léto nebo raný podzim. "Určitě houby ještě rostou, zrovna jsem viděl pěknou mladou bedlu. Letos ještě pořádně nemrzlo, je teplo a vlhko," dodal Kaňák.

Arboretum Sofronka, založil v roce 1956 Kaňákův otec Karel jako státní odborné výzkumné pracoviště zaměřené na šlechtění borovic. Dnes má jednu z nejrozsáhlejších sbírek všech dostupných druhů borovic na euroasijském kontinentu. V roce 2010 přešla Sofronka do majetku Plzně. Stanice ČHMÚ, umístěná v arboretu, často zaznamenává celostátní rekordní teploty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

22.11.2023 09:39
Nejen bedly, ale včera 21.11. jsem šel na hlívu( cca 1 kg) a našel ještě dva
kozáky březové a praváka poddubáka! Večer pak i u nás padal sníh a mrzne.
Je to krásný závěr houbařské sezony u hřibovitých, ale houbařská sezona
nikdy nekončí, když nesbíráte pouze hřibovité a letní druhy ostatních hub.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist