https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bordeaux-maji-misto-vanocniho-stromku-sklenenou-sochu-starosta-chvali-uspory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bordeaux mají místo vánočního stromku skleněnou sochu, starosta chválí úspory

3.12.2023 00:27 (ČTK)
Skleněná socha vánočního stromu v Bordeaux.
Skleněná socha vánočního stromu v Bordeaux.
Město Bordeaux na západě Francie od roku 2020 vede starosta za Zelené Pierre Hurmic. Ten se kvůli ohledům na životní prostředí rozhodl nahradit klasický živý vánoční strom umělecky zpracovanou skleněnou sochou stromu, kterou na náměstí před radnicí letos vztyčí už potřetí. Výhrady znějící po představení sochy utichly, místní si na neobvyklou verzi vánočního stromu zvykli a pro město je od letoška i ekonomicky výhodnější, píše Le Figaro.
 

Smrk, který stával na náměstí v Bordeaux, vyšel město každý rok na 60 000 eur (téměř 1,5 milionu korun). K nákladům na pořízení jehličnanu bylo potřeba přičíst náklady na jeho dopravu kamionem, vztyčení a hlídání. Starosta připomíná také ekologické dopady celé operace. V roce 2019 navíc 17metrový strom porazil vítr, který provázel bouři Fabien. Se změnami klimatu by navíc podobné nehody, které by mohly mít i smrtelné následky, mohly být častější, píše Le Figaro

Skleněný strom se zrcadly, který vytvořil Arnaud Lapierre a vyrobili místní řemeslníci a průmyslové firmy, stál město 130 000 eur (3,2 milionu korun), a náklady na něj jsou tak při třetím použití nižší, než by byly u stromů z lesa. Návratnost celé investice francouzský deník rozpočítává na šestileté období, protože právě na tak dlouho jsou ve Francii starostové voleni. V horizontu jednoho volebního období tak umělecký strom vyjde zhruba na třetinu ceny, kterou by stály smrky.

Konstrukci z oceli a skla je těžké přehlédnout, měří 11 metrů na výšku a u země má průměr pět metrů. Strom je složený ze 400 dílů, včetně 100 metrů čtverečních skla a 176 zrcadel 22 různých tvarů. Strom se rozsvěcí na hodinu a půl ráno a večer od 17:00 do půlnoci. Přes den se v něm zrcadlí věže katedrály. Po Vánocích strom pracovníci města zase rozloží a do příští zimy ho uskladní.

"Uhlíková stopa je malá díky použití trvanlivých materiálů, na což byl brán ohled už během navrhování. Skleněný smrk je koncipován tak, aby vydržel," uvádí radnice. "Na začátku o našem nápadu panovaly pochybnosti, ale teď se stejnou cestou vydala i další města," upozorňuje radní pro kulturu Dimitri Boutleux. Jako příklad uvádí město La Rochelle, které letos stromek také nahradí sochou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist