https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-obzalovali-ze-zabiti-16-lidi-kvuli-dulnimu-nestesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii obžalovali ze zabití 16 lidí kvůli důlnímu neštěstí Video

24.1.2020 00:19 (ČTK)
Byla to nejhorší průmyslová havárie v Brazílii. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. / Ilustrační foto
Byla to nejhorší průmyslová havárie v Brazílii. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prokuratura brazilského státu Minas Gerais v úterý vznesla obžaloby proti 16 lidem, těžební společnosti Vale a německé firmě TÜV Süd v souvislosti s důlním neštěstím, které se stalo loni v lednu. Protržení odpadní nádrže v dole u města Brumadinho si zřejmě vyžádalo kolem 270 lidských životů.
 
Důlní neštěstí v Brazílii.
Důlní neštěstí v Brazílii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Byla to nejhorší průmyslová havárie v Brazílii. Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. Podle místních médií nefungoval alarm, který měl lidi v okolí varovat. Potvrzeno je přes 240 mrtvých a další více než dvě desítky lidí jsou stále pohřešovány.

Prokuratura státu Minas Gerais, kde se tragédie odehrála, 16 osob obžalovala z úmyslného zabití a ze zločinu proti životnímu prostředí, sdělil podle agentury AFP na dnešní tiskové konferenci mluvčí prokuratury. Těžební gigant Vale a firma TÜV Süd, jež předloni v září po kontrole tvrdila, že nádrž je stabilní, čelí obvinění z ekologického zločinu.

Loni v červnu už brazilský soud rozhodl, že společnost Vale musí zaplatit všechny škody způsobené protržením důlní odpadní nádrže. Odškodnit musí především rodiny obětí a také nahradit škody, které utrpěla místní infrastruktura a životní prostředí.

Jen výše náhrady takzvané kolektivní morální újmy byla podle britského listu The Guardian stanovena na 86 milionů liber (dvě a půl miliardy korun). Kromě toho rodičům a dětem každé z obětí náleží odškodné 150.000 liber (přes 4,4 milionu korun).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist