https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-zatkli-pet-lidi-kvuli-protrzene-nadrzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii zatkli pět lidí kvůli protržené nádrži

29.1.2019 12:26 | PRAHA (ČTK)
Valící se voda z protržené přehrady.
Valící se voda z protržené přehrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brazilské úřady zatkly kvůli protržené odpadní důlní nádrži pět lidí. S odvoláním na zdroje z prokuratury to dnes oznámila agentura Reuters. Mezi zadrženými jsou tři zaměstnanci těžební firmy Vale a dva inženýři, kteří pro ni pracovali. Nádrž se protrhla ve státě Minas Gerais v pátek. Zatím je potvrzeno 65 obětí a pohřešuje se 300 lidí.
 

Podle informací prokuratury byli zatčeni dva vysocí manažeři dolu u města Brumadinho, které uniklé bahno zaplavilo. Agentura Reuters, která má k dispozici rozhodnutí soudce, oznámila, že také třetí ze zatčených je z tohoto dolu, ale jeho funkce v něm není jasná. V Sao Paulu pak byli zatčeni dva inženýři, kteří pro firmu pracovali. Vyšetřovatelé v Minas Gerais také oznámili, že se pátrá po sedmi dalších lidech. Podezřelí jsou ze zabití, falšování dokumentace a poškození životního prostředí.

V Brazílii přibývá politiků, kteří požadují potrestání vedení firmy, která je významným světovým těžařem železné rudy. Ke kritikům patří i viceprezident Hamilton Mourao, který nyní vykonává pravomoci hospitalizovaného prezidenta Jaira Bolsonara.

Mourao řekl, že vláda ustaví skupinu, která prověří vedení firmy Vale. "Pokud tam bylo ze strany někoho v podniku pochybení, nedbalost nebo zanedbání, bude tato osoba trestně stíhaná," řekl viceprezident.

Nádrž leží ve státě Minas Gerais a starosta jeho správního střediska Belo Horizonte řekl, že by celá správní rada firmy Vale měla skončit ve vězení.

Státní prokuratura už zmrazila firmě majetek ve výši 11 miliard realů (66 miliard korun). Akcie firmy se v pondělí na burze v Sao Paulu propadly o 24,5 procenta.

Příčina protržení nádrže zatím není objasněna. Firma vydala omluvu a nabídla rodinám obětí peníze. Místní vládě pak chce zaplatit mimořádnou daň, zajistit síť, která pomůže vyčistit řeku, a nabídla další investice na zvýšení bezpečnosti svých nádrží.

Ředitel firmy Fabio Schvartsman řekl, že podnik dodržoval mezinárodní bezpečnostní doporučení. "Dodržel jsem technická doporučení a vidíte, co se stalo. Nefungovalo to," řekl a slíbil, že firma zpřísní opatření nad rámec mezinárodních standardů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist