https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-projekty-posilujici-vodni-ekosystemy-slo-3-1-mld-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na zadržení vody v krajině se vydalo 3,1 miliardy korun

22.3.2019 08:50 (ČTK)
Řeka Morava v CHKO Litovelské Pomoraví, přírodní památka Častava.
Řeka Morava v CHKO Litovelské Pomoraví, přírodní památka Častava.
Od roku 2014 byly v Česku schváleny stovky projektů pro posilování vodních ekosystémů a zadržování vody v krajině za více než 3,1 miliardy korun. Dále šlo o menší akce za 67 milionů korun. Patří mezi ně například obnova řeky Moravy v CHKO Litovelské Pomoraví nebo projekt, který by měl zlepšit kvalitu vody v Máchově jezeře. V tiskové zprávě to uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR), která tyto projekty podporuje a administruje. Dnešní Světový den vody připomíná, že vodu je třeba chránit. Přes dvě miliardy lidí na světě k ní nemá přístup.

 

Česko se v současnosti potýká s následky dlouhotrvajícího sucha a neřešených problémů se zadržováním vody v krajině. "Snažíme se, aby projektů bylo co nejvíce. Spolupracujeme s vlastníky pozemků, hospodáři, přímo v terénu ukazujeme, že podobné akce mají smysl. Doufáme, že letošní zima pomůže obnovit zásoby vody, ale podstatná je právě struktura naší krajiny, aby voda hned neodtekla," uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc.

Projekty zlepšují a obnovují stav mokřad, tůní, rašelinišť, rybníků, řek, alejí, meandrujících potoků a řek. Udržení vody prospívá i vzácným druhům rostlin a živočichů, zlepšují se místní klimatické podmínky a snižuje se riziko povodní. Financovány jsou z evropského Operačního programu Životního prostředí a z národních krajinotvorných programů.

Mezi takové projekty patří například obnova řeky Morava v CHKO Litovelské Pomoraví. Řeka bude měnit svou trasu a charakter břehů. Mohou zde hnízdit ledňáčci a břehule. Rozlévání vody v přirozených meandrech také podpoří zadržení vody v okolních lužních lesích. V Českém Středohoří místní zemědělec pomohl vytvořit nové tůně, které během horkého léta 2018 byly dostatečně zaplněny vodou a poskytly útočiště pro řadu živočichů. Zamezením přitékajícího sedimentu z Břehyňského rybníka by se měla zlepšit kvalita vody v Máchově jezeře i stav přilehlých mokřadů.

Dalšími projekty byly například revitalizace Loděnického potoka u Nenačovic, budování tůní na Vysočině, obnova rašelinišť v Beskydech a tvorba a čištění dalších vodních útvarů, které poskytnou domov ptákům, obojživelníkům a jiným živočichům.

AOPK ČR je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o českou přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

22.3.2019 11:41
Peníze, peníze. To je výborná informace. Již jsem se jednou zmínil, že od roku 1948 do 1989 zvýšil stát zásoby povrchové vody 500x. O kolik se následně zvedli i navazující hladiny podzemních vod se ve statistikách nepíše, ale muselo to být minimálně v metrech. Nevím kolik to stálo a není to důležité.
A tak je regulérní otázka o kolik % se za slušné 3,1 mld. korun měli zvýšit, resp. zvýšili zásoby povrchové vody v české kotlině.????
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.3.2019 13:05 Reaguje na Milan Milan
samozřejmě chápu kam míříte. ale když si narozpočtujete, kolik by v dnešní cenové úrovni stála dejme tomu taková slapská přehrada (kdybychom ji jako hypoteticky měli kde postavit), tak se najednou tři miliardy nezdají jako nějaká zásadní suma.

mimochodem, plánuji se na latifundiích takový malý roztomilý rybníček, spíš tedy skoro plivátko. za svoje. fujtajksl, to zase bude stohů papíru boje s enpéčkem.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

22.3.2019 19:05 Reaguje na Milan Milan
To myslíte zvýšení hladiny podzemní vody v pobřežních skalách Orlíku, Slap atd. Nebo meliorací a vysušením Vysočiny potažmo celé ČR?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist