https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brdech-zacal-projekt-premeny-rozsahlych-ploch-monokultur-na-pestre-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brdech začal projekt přeměny rozsáhlých ploch monokultur na pestré lesy

18.2.2023 01:49 | SKOŘICE (ČTK)
Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které jsou hlavním hospodářem ve středních Brdech, zahájily projekt přeměny rozsáhlých ploch monokultur na pestré lesy druhového i věkového složení. Šetrné a přírodě blízké hospodaření zajistí novou generaci lesa bez nutnosti holosečných těžeb. Nově vytvořené ekosystémy budou stabilnější, budou lépe odolávat škůdcům, větru i sněhu a vysoká zvěř tam nenapáchá tak velké škody. Navíc zadrží víc vody. Do změny hospodaření dají lesy 120 milionů Kč, z čehož 73 milionů přijde z evropského programu LIFE, řekl ČTK mluvčí VLS Jan Sotona. Po ukončení pětiletého projektu budou už VLS hradit pokračování tohoto způsobu hospodaření ze svého.
 

První fázi projektu LIFE ADAPT BRDY spouštějí VLS na deseti padesátihektarových demonstračních plochách v Brdech. Spolupracují s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity, Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti a Saskými státními lesy.

Podle šéfa VLS Romana Vohradského přejdou lesy v Brdech a postupně i v dalších lokalitách na model lesnického hospodaření s maximální podporou přirozených přírodních procesů. Postupně, ale rychle, přemění převážně smrkové monokultury na nové, druhově, prostorově i věkově pestré porosty. Dnes je v brdech z 80 procent smrk. "Přirozenou obnovu budeme využívat v maximální možné míře, ale nijak neomezí naši těžbu. Bude více selektivní a tím i dražší, protože nebudeme těžit na malé holině, ale na mnohem větší rozloze," řekl výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral. VLS, které hospodaří podle lesního hospodářského plánu, si musí na činnost vydělat.

Na demonstrační plochy se budou podle Vybírala jezdit učit kolegové z jiných divizí VLS i ostatní vlastníci lesů a lesníci. "Šetrné a přírodě blízké hospodaření budeme už v průběhu pěti let projektu rozšiřovat na celé území Brd. Chceme tímto způsobem hospodařit na celých Brdech," řekl. Těžba bude podle náměstka výrazně šetrnější a člověk by ji neměl poznat.

"Projekt je unikátní v tom, že takový způsob hospodaření nebyl nikdy takto koncepčně pojatý na tak rozsáhlé ploše," řekl Pavel Češka, vedoucí oddělení lesní výroby VLS. Podle něj se za pět let nezmění celé území, ale tam, kde budou VLS zasahovat, tak to bude právě novými způsoby. Porosty se budou prosvětlovat, budeme se snažit dostat do nich vláhu, zachovat přirozené zmlazení smrku a doplnit ho jinou dřevinou formou podsadeb," řekl. Podle něj je přeměna na několik generací lesníků, ale někdo s ní musí začít. V Brdech VLS hospodaří na 22.600 hektarech. Model hospodaření chtějí rozšířit i do svých dalších pěti lokalit, následovat bude Horní Planá.

"Cílem je, aby v demonstračních plochách byly minimálně čtyři druhy dřevin - určitě smrk, buk a jedle, tedy základní směs, která v Česku historicky vždycky byla. Dále modřín a dub a další," řekl Češka.

"Projekt je v Česku unikátní nejen velikostí území, ale i tím, že zároveň řeší snižování stavů spárkaté (vysoké) zvěře, aplikuje lovecké systémy po vzoru saských lesů, kde se osvědčily," řekl Jiří Novák z výzkumné stanice Opočno. Výhodou je, že VLS spravují celé území Brd a nepronajímají honitby. Už předloni zahájily zvýšené odlovy vysoké zvěře a teď mohou díky dotacím vytvořit udržitelný systém lovů.

Čím jsou lesy pestřejší, tím je podle Nováka menší riziko, že se rozpadnou vinou škůdce, který preferuje nějakou dřevinu. "Pokud mám monokulturu a dřevina je napadena, tak nám na velké ploše zmizí porost. Kdežto když je tam směs, tak se maximálně stane, že vypadne jedna složka a porost roste dál a další dřeviny zastanou tu funkci v ekosystému," řekl. Podle Nováka už se teď v některých částech Brd objevují "koberce zmlazení porostů".


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.2.2023 07:33
Bezva finta!-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2023 08:49 Reaguje na Karel Zvářal
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2023 08:35
Úplně naopak, v místech dopadových a jiných cenných ploch je třeba naopak zvýšit pastvu a okus. Jen tak zvěř udrží ty pestré lesy bez nutnosti lidské práce.
A je nutno tlačit na vyhlášení NP Brdy co nejdříve.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2023 08:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Brdy a to celé, měly zůstat nadále co by vojenský újezd, o který by se nadále staraly Vojenské lesy - jak tomu bývalo.
V těch dobách tam nebyl problém.
Ten začal vpuštěním tůristů, do těchto lesů !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2023 09:59 Reaguje na smějící se bestie
Naopak, v těch dobách nebyl problém, protože tam tisíce vojáků cvičilo, střílelo a jezdilo. Touto destrukční činností nahrazovali Mamuty, Zubry, .... Turisti mamuty nenahradí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2023 10:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vždyť píši - nebyl problém.
Odpovědět
Pe

Petr

18.2.2023 16:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Okus a pastva nevytvoří pestrý les, ale les sice prostorově členitý, zato spasený a okousaný, chudý a prázdný. A zcela zabije přirozenou obnovu. Moc tedy nechápu co nám má vámi stále dokola vnucovaná pastva přinést. A dokonce do národních parků. Vážně si představujete národní park jako okousaný les? To je vaše představa správného národního parku?
Odpovědět
Pe

Petr

18.2.2023 17:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máte jen nesprávné chápání významů slov.
Okousaný a spasený les neznamená pestrý a není lesnickým, ani žádným jiným cílem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2023 18:58 Reaguje na Petr
Lesnickým, tedy cílem s produkcí dřeva ne. To se shodneme. Ale tak akorát spasený a akorát rozdupaný je pestý s vysokou diverzitou. Viz střelby a pojezd vojenské techniky nahrazovaly v minulosti zvěř. Buď vrátit dost vojáků co bylo, nebo nově dost zvěře a možná i občas to OT.
Odpovědět
Pe

Petr

18.2.2023 19:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
Plochy rozježděné těžkou technikou a spasené a rozdupané těžko nazývat lesem.
A také nechápu jakou vysokou diverzitu očekáváte na ploše okousané, spasené a rozdupané. Toto je jen diverzita, různost a jinakost míst, nikoliv flóry a fauny. Na tu to má okus a spásání spíš opačný vliv.
A když někudy projedu tankem, pravděpodobně tam vyroste něco jiného, než tam bylo předtím. Ale toho nedocílíte okusem, a už vůbec to nelze nazývat přírodě blízkým. Je to prostě něco umělého a nepřirozeného. To bychom mohli všechny lesy rozjezdit a biodiverzita by byla obrovská. Ovšem původní příroda zcela zničená.
Stále mám pocit, že máte ve vašich představách něco, co v reálu neexistuje, ovšem doporučujete to stále, všude a všem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.2.2023 09:17 Reaguje na Petr
Okus nebo rozlišení semen vysokou zvěří funguje mimo území ekologistické České republiky. Třeba v Africe, USA nebo Amazonii. U nás je zvěř nežádoucí. Zejména původní.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.2.2023 09:17 Reaguje na Petr
Okus nebo rozlišení semen vysokou zvěří funguje mimo území ekologistické České republiky. Třeba v Africe, USA nebo Amazonii. U nás je zvěř nežádoucí. Zejména původní.
Odpovědět
Pe

Petr

18.2.2023 19:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
A tanky rozhodně nenahrazovaly zvěř. Zvěře tam nikdy nežilo tolik, aby měla nějaký významnější vliv na podobu a charakter lesa. A pokud by jí tam tolik bylo, byl by to vliv trvale devastující a les likvidující. Okus a pastva nezpůsobují zvýšení biodiverzity lesa, ale naopak její snížení. Tanky způsobují prudkou nárazovou změnu prostředí, tudíž i biodiverzity, která se ale postupně zase sama navrátí do původního stavu. Ale jak už jsem psal, s přírodou to nemá pranic společného.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.2.2023 19:46 Reaguje na Petr
Při tom svém teoretizování nějak zapomínáte, že i člověk je součástí přírody. Něco vyhubil a svou relativně destruktivní činností podporuje diverzitu. A to nejen v újezdech, ale všude, ač je to kritizováno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.2.2023 10:02
Všechny cenné prostory by měly být převedeny na NP. Minimálně jádrové plochy: Brdy, Doupov, Krušné hory, Jeseníky, Soutok Moravy a Dyje....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.2.2023 12:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale nesmí to končit lunaparky - Šumava, Krkonoše.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.2.2023 11:27
Jsem asi blb. VLS v Brdech honitby nepronajímají, jsou určeny no vládní a ekologistického vrchnost. Tak proč je tam vysoká přemnožená, a musí se její stavy snížit? Navíc podle ekologistického a SVOL návrhu by se to mělo rozparcelovat na zahrádky, a každý nájemce by si tam měl dělat co chce. A nebo celé roky čtu ekolist blbě?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2023 15:14
Kolikpak už tu bylo po revoluci těch priorit a "vědeckých" teorií na záchranu přírody? Začnu nenávistí ke všemu státnímu a doslova fanatickým výprodejem.
Hajní odešli z prodaných hájenek do paneláků a nebo pracovat někam jinam.
Ti zbývající musejí spravovat revíry, kde bylo kdysi revírníků pět a ani
neví, který les má ve svém revíru. Nemá k ruce v pohotovosti dřevorubce,
který okamžitě vykácí kůrovce, kterého tak namnoží. Jsou tu restituenti,
kteří ani nevědí, kde vlastní les a co v něm roste a nereagují na výzvu,
že jim ho žere kůrovec. Pak dojde na kalamitní těžbu, kterou se musí
dělat rychle a pomocí těžké techniky. Tak je solí v očích kritiků, kteří
ale v životě nepokáceli ani jeden strom a nedopravili ho k silnici. No
a nyní se vysazují a nebo samovýsévají NOVÉ údajně odolněší lesy. Bez oplocenek se musí vybít zvěř, kterou zabíjejí ti zlí myslivci, kterým
by střílení zvířátek nejraději někteří úplně zakázali a nechali to pouze
na matce přírodě a samoregulaci. Nezdá se vám, že těch rozporů je nějak
moc a priority se neustále mění? Není to jen absencí jednotného názoru
na ochranu přírody a není to pouze činností úzce zaměřených skupin? Říká
se mnoho psů, zajícova smrt a já tvrdím, že mnoho rozporuplných názorů
je pouze dobré na to, že se priority neustále mění a často k horšímu.
Vybijte si místně zvěř, ale dorazí tam jiná z okolí. Tu vybijte taky
a budete brečet, že je v lesích plno suché hořlavé trávy a že jsou
lesy přehoustlé semenáči mezi vzrostlými stromy. Jedni chtějí světlé
lesy (pařeziny atd.), jiní husté neprostupné pralesy a z lesů těžit
pouze jeden zdravý strom mezi stovkou dolámaných a neduživých mrzáků.
Zbytek seštěpkují pro energetiku a jediným dostupným materiálem bude
pouze dřevotříska. Ono to vypadá, že levá ruka neví co dělá pravá,
ale ona není chyba v rukách, ale v hlavě a i ryba smrdí od hlavy!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.2.2023 19:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně! Takový chaos a bordel jako je v ochraně přírody jsem neviděl.
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.2.2023 18:26
Přehuštěný les není dobrý, příliš dřevorubců a býložravců ještě horší a mamuti jsou úplná zkáza. Dřevo potřebujeme především pro sebe. Nejdůležitější je, že vzniká pestrý les, že bude fungovat, nesežere ho kůrovec, že se zadržuje voda. Ještě lepší by bylo, kdyby se obnovily bažiny a močály, i rybníčky a jezírka jsou dobrá pro ochlazování a i pro zvěř a na vhodných místech by mohly být i vypasené louky, aby se zachovala biodiverzita. Kéž by takových projektů bylo víc (i na úkor elektroaut)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.2.2023 19:04 Reaguje na Honza Honza
Brouk je architekt lesa, a Vlk je dobrý na klima, zvěř a kuří oka. Říká " svatá" trojice. DUHA, ČSOP a ČSO.
Odpovědět
va

vaber

19.2.2023 09:39
je to prosté ,Brdy byly dobré,kdž tam nebyli lidi,
zapomeňte na vojáky a dopadové plochy, to je jen mizivá část lesů,
nyní už tam začal pracovat mamon a stav lesů se zhoršuje,
prý to napravíme tak ,že budeme ještě více do lesů vrtat,
nebylo by jednodušší se vrátit k tomu co bývalo? to fungovalo,
ale to nejde, začal pracovat mamon a vše se řídí penězi
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

19.2.2023 20:44 Reaguje na vaber
Cílem opatření je nechat v hospodářských lesích (spravovaných Vojenskými lesy) pracovat přírodní procesy. Ty lesy by potom měly být odolnější a stále produkovat použitelnou surovinu. Převody na výběrný les nebo "Dauerwald" jsou jednou z možných cest jak dosáhnout vyšší odolnosti a současně úplně nerezignovat na produkční funkci hospodářského lesa. Kéž by se to rozšířilo i na jiné lokality spravované vojenskými lesy. Občas mě třeba v okolí Ralska a Mimoně v těch monokulturních borech přepadá lesnická depka. Každopádně tomuto snažení přeji úspěch a výdrž. Převod trvá desítky let. Snad někdo po 15 nebo 20 letech rozpracovaného převodu nepřijde s novou koncepcí...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.2.2023 07:12 Reaguje na Dalibor Motl
Přijde. Aspoň v těch nejcennějších plochách. Oni už dnes ekologové zaměření na botaniku, entomologii a lesní ptáky ví, že pro udržení tohohle je úměrná pastva nezbytná. Jen sice dnes u moci, ale nepoučení ekologové lesa a oteplování a zblblí občané to neví a drží se Amerických již překonaných zvyků. Ale poznání postupuje, že je lepší model Afl
rický park. Doufejme, že těch motýlů, brouků a rostlim stepí a světlých lesů vyhyne málu.
Odpovědět
va

vaber

20.2.2023 08:42 Reaguje na Dalibor Motl
monokulturní les není problém ,jen nesmí být všude,
semena od každého stromu padala vždy v největší blízkosti mateřského stromu,
smrkový les s krásnými smrky, mechem a malými smrčky pod nimi, já mám rád,
otázka je ,zdali tato nová koncepce je opravdu to správné,když budou v lesích pruhy různých stromů
no a potom se bude zase zkoušet zase něco jiného
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

20.2.2023 11:40 Reaguje na vaber
V lesích nebudou "pruhy různých stromů". Má jít o "přírodě blízké" hospodaření používající prvky podrostního nebo výběrného hosp. způsobu (typy sečí, obnovní prvky, jednotlivý výběr cílových tlouštěk...). Výsledkem by měl být různověký a smíšený hospodářský les. Originál zpráva zde: https://www.vls.cz/news/615
Další info: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDb%C4%9Brn%C3%BD_les
Odpovědět
va

vaber

20.2.2023 14:04 Reaguje na Dalibor Motl
různověký a smíšený, není nic pro,,hospodaření,, v lesích
hledat na různých místech stromy, vhodné k poražení a tahat je přes celý les, nějak nejde dohromady s ekonomikou,
ale já jsem jen amatér, co do lesa jen chodí na výlet, houby a podobně.
doufám jen ,že to není kamufláž pro masivní kácení v Brdech ,s posvěcením ekologů
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

20.2.2023 14:30 Reaguje na vaber
Např. během převodu na výběrný les (výběrná probírka) se kácí dříve více úrovňových stromů aby se postupně a nerovnoměrně dostavilo přirozené zmlazení nebo aby přežily podsadby (typicky bukové a jedlové). Asi bych tomu neříkal "masivní kácení". Ideálně by neměly vůbec vznikat "paseky" nebo maximálně kotlíky o velikosti několika málo stromů. Samozřejmě stačí jeden orkán nebo 3 suché roky po sobě a příroda rozhodne jinak.
Odpovědět
JM

Joska Malý

20.2.2023 09:39
Zde diskutující v Brdech patrně nikdy nebyli, že? Centrální část Brd - bývalý vojenský újezd leží na chudých kambrických slepencích, lesy jsou tam až na vrcholové partie skal a ostrůvky pozitivní deviace nudné sterilní smrkové monokultury. Velká část mezi Prahou, Padrtěmi a Kočkou padla kůrovci a skončila holosečí, jen občasné listnáče přežily. Les tam pro samou zvěř v kombinaci s na živiny chudým podložím sám nezmladí, to se ví dlouho, to platilo i za vojáků. Takže pokud se tam někdo někde snaží převést tu ošklivou monokulturu původním lesům jedině dobře.
Cílové plochy jsou věcí jinou, zatím nezarůstají. Jaký je však plán péče o ně nevím. Turisté neškodí, pohybují se po původních vojenských cestách, navíc je tam všude daleko a žádné občerstvovny, takže klid.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist