https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-zacne-v-listopadu-mesto-instalovat-1000-solarnich-panelu-na-8-strech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně začne v listopadu město instalovat 1000 solárních panelů na 8 střech

2.9.2022 11:02 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská městská společnost SAKO Brno Solar začne v listopadu instalovat dalších 1000 fotovoltaických panelů na střechy osmi městských budov. Podařilo se jí na tyto instalace získat dotace. V plánu je osadit do pěti let 650 střech ve městě panely, a vytvořit tak městskou solární elektrárnu. SAKO Brno Solar je dceřinou firmou odpadové SAKO Brno.
 

Prvními městskými budovami s fotovoltaickými panely se loni na konci roku staly bytové domy Vojtova 7 a Vojtova 9, na nichž je umístěno 88 panelů. Letos na jaře bylo 29 panelů umístěno na střechu domu s pečovatelskou službou v Horově ulici.

"Tisícovka panelů se objeví na základních školách Sirotkova, Merhautova a Jana Babáka, na Domově seniorů Vychodilova včetně odloučeného pracoviště Tábor a na střeše polikliniky na Lesné. Projekty o celkovém rozpočtu 15 milionů korun by se při současných cenách energií měly vrátit zhruba za pět let," uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. Kromě těchto šesti budov nyní vzniká projektová dokumentace pro instalaci střešních panelů v areálech SAKO Brno v Jedovnické a Černovické ulici.

SAKO Brno Solar nyní vyhlašuje výběrové řízení na zhotovitele instalace a začátek prací plánuje na listopad. Čtvrtinu celkové ceny získá město z modernizačního fondu. Do konce roku mají také skončit přípravy projektů pro dalších 27 budov a začít práce na dokumentaci pro 38 budov.

SAKO Brno SOLAR je dceřiná firma městské odpadové a svozové společnosti SAKO Brno. Má na starosti rozvoj alternativních zdrojů energie a realizaci fotovoltaických systémů na střechách městských budov. Projekt solární elektrárny na střechách brněnských domů, přinese městu nejméně 43 gigawatthodin solární elektřiny ročně a emise CO2 sníží o 36.000 tun. Během několika let chce Brno osadit střechy přibližně 650 budov v majetku města či městských společností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

2.9.2022 11:16
Montáže solar. panelů na střechy a podobné prostory je správné. Může mi někdo objasnit, jak je to s poškozováním panelů přírodními vlivy (kroupy, vichřice a t.d.) A také jak je náročná jejich likvidace. Mám zato že to vše se musí zahrnozt do propočtů ekonomiky solárů....
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.9.2022 11:46 Reaguje na Zan K.
Jojo, zadlužit se na to, aby se instalovala zařízení škodící stabilitě rozvodné soustavy, to je moc správný nápad.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 12:51 Reaguje na Viktor Šedivý
Soláry fungují na cerlém světě a žádné soustavě neškodí.jeda vy byste měl nějakou hodně blbou. Naopak, Solár má velmi podobnou křivku výkonu jak je denní spotřeba, takže vykrývá částečně denní špičku.
Odpovědět
ZK

Zan K.

4.9.2022 10:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Je přece taky možné nedávat do sítě a spotřebovávat jen doma. Prostě přepínat dle okamžité spotřeby. Spíše se nabízí otázka ceny panelů, která v našem kapitalistickém prostředí bude bude oscilovat s astronomickým rozkmitem - viz dnešní ceny energií....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 12:49 Reaguje na Zan K.
Panely jsou velmi odolné, na přírodní vlivy jsou stavěné. Samozřejmě kroupy vellkosti tenisáků by možná nezvládly, ale takové u nikdo nikdy neviděl.
Recyklace je dotažena do asi 97%, některé prvky je recyklovat asi zbytečné (křemík). Solární panek za svou životnost vyrobí asi 100x tolik energie, kterou spotřebuje na svoji výrobu včetně recyklace.
Odpovědět
ZK

Zan K.

4.9.2022 10:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Beru. Pak se ovšem divím, že se nedotuje přímo cena panelů při koupi a že se dávno nevyrábějí všude. A také jasná instalace na nezemědělské pozemky či pouště a stepi (pochopitelně tam kde jsou, Afrika a kus Asie by byly přímo ideálem).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 21:36 Reaguje na Zan K.
Každý stát má vlastní dotačný systém, většinou se ale nedotují vůbec, ale pořád to vychází velmi dobře. Naše firma Solek staví velké fve instalace po celém světě (hlavně v Chile) a s dotacemi vůbec nepočítá. Ovšem zrovna tam mají panely roční výkon skoro dvojnásobný než u nás, v Jižní Evropě mají třeba o polovinu víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 21:39 Reaguje na Zan K.
Vyrábí se taky všude a fve je nejrychleji rostoucí energetický segment na celém světě. Má obrovskou výhodu v jednoduchosti, v ceně paliva (absolutní nula) a bez nutnosti vůbec používat přenosovou soustavu, slunko svítí úplně všude.
Nevýhodou je sice pravidelný, ale ne kontinuální výkon a řídkost zdroje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist