https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-budoucnu-stromy-v-mestskem-prostredi-nepreziji-vic-nez-nekolik-desitek-let-tvrdi-dendrolog
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V budoucnu stromy v městském prostředí nepřežijí víc než několik desítek let, tvrdí dendrolog

13.9.2018 13:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lípy a javory ve městech nepřežijí. Náhradou by mohly být krátkověké dřeviny. Ilustrační snímek.
Lípy a javory ve městech nepřežijí. Náhradou by mohly být krátkověké dřeviny. Ilustrační snímek.
Dlouhé periody sucha a přívalové srážky budou mít do budoucna značný dopad na výsadbu a skladbu stromů ve městech. Tradiční lípy, javory nebo jasany jsou nahrazovány nepůvodními dřevinami, jako jerlíny a akáty. Ani ty ale do budoucna v městském prostředí patrně nepřežijí více než několik desítek let. Jejich údržba bude navíc mnohem náročnější, říká Jiří Rozsypálek z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity v Brně
 
.

Druhová skladba dřevin v městském prostředí se - na rozdíl od skladby dřevin v lesích a krajině - neustále dynamicky vyvíjí. V minulosti ji ovlivňovaly především tehdejší trendy zahradní a krajinářské tvorby, a nově dovážené dřeviny z jiných kontinentů.

Aktuální situaci mnohem více ovlivňují globální změny klimatu, které se v českém prostředí projevují především extrémním rozložením srážek, tedy dlouhými periodami sucha, popřípadě přívalovými dešti, v rámci kterých půda nestihne vodu vsáknout a drtivá většina jí tak odtéká, což sucho v půdě dále prohlubuje.

„Naše domácí stromy, jako jsou lípy a javory, extrémy příliš dobře nesnášejí a velmi často u nich dochází vlivem sucha a dalších stresorů k postupnému poklesu vitality až odumírání,“ říká Jiří Rozsypálek. „Neznamená to však, že by se tyto dřeviny z našich měst musely úplně vytratit.“ Pouze je třeba při jejich výsadbě dbát na správné umístění, například do parků a historických zahrad, kde mají daleko lepší podmínky k růstu. „Důležitá je i následná péče například ve formě zálivky v dlouhých obdobích beze srážek,“ uvedl Rozsypálek.

Do klasických uličních stromořadí, v nichž jsou pro dřeviny podmínky extrémní, se už dnes sází především nepůvodní druhy dřevin, jako jsou jerlíny a akáty. Přesto, že se tyto druhy vyznačují extrémní životaschopností i na nehostinných stanovištích, bez péče arboristů by s vysokou pravděpodobností přežít ve městech nedokázaly. Největší limit jejich životaschopnosti představuje nedostatek prostoru pro kořenový systém stromů, který se týká prakticky všech uličních stromořadí.

„Kromě ploch, které jsou vybetonované a tedy pro kořeny neproniknutelné, je málo známým faktem, že kořeny nedokáží růst ani ve výrazně zhutněné půdě,“ říká Jiří Rozsypálek. Kvůli tomu se nemohou rozrůstat nejenom do plochy, ale ani do hloubky. „Při rekonstrukci ulic jsou přitom dřeviny z pravidla vysazovány na půdu zhutněnou stavební technikou a jsou přihrnuty jen cca 40 centimetry propustné zeminy,“ říká Jiří Rozsypálek. „Tato vrstva půdy pak v obdobích sucha velmi snadno vyschne a dřevina bez dodání zálivky odumírá,“ dodává.

Stromy, které přeci jen vyrostou, nemohou v omezeném prostoru vytvořit plnohodnotný kořenový systém, který by je stabilizoval. Dalším problémem je mechanické poškození od aut a následné napadení dřevními houbami.

„Stromy s vážnými problémy je pak nutné ořezat nebo celé kácet,“ vysvětluje Rozsypálek. Je velmi pravděpodobné, že v budoucnu s prohlubujícími se extrémy klimatu nebudeme schopni dlouhodobě dřeviny v uličních stromořadích udržet. „Alternativou je výsadba dřevin na určité období, například na 40 let, a následná periodická obnova. Vzrostlé dřeviny si tak pravděpodobně v budoucnu užijeme spíše v parcích, než v uličních stromořadích,“ myslí si Rozsypálek.

Otázky budoucnosti péče o stromy v městském prostředí řeší vědci na konferenci s názvem Strom pro život - život pro strom XVII., která se koná dnes a zítra na Mendelově univerzitě v Brně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist