https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-bude-od-ctvrtka-do-nedele-prezentovat-zeleznici-evropsky-vlak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku bude od čtvrtka do neděle prezentovat železnici Evropský vlak

23.9.2021 19:00 | PRAHA (ČTK)
Do Česka přijel tzv. Evropský vlak, který má prezentovat význam a budoucnost železniční dopravy v Evropské unii. Postupně zamíří do Ostravy, Břeclavi, Brna, Prahy a Plzně. Vlak si na jednotlivých nádražích bude moci prohlédnout veřejnost, informovaly ministerstvo dopravy a České dráhy.
 

Na projektu Connecting Europe Express (CEE) spolupracuje většina evropských železničních společností včetně Českých drah. Expres při průjezdu ČR zastavil na krátké zastávce ve čtvrtek v Ostravě, o den později zastaví v Brně a v sobotu je naplánován program v Praze na hlavním nádraží. V neděli vlak zastaví ještě v Plzni. Souprava nazvaná Connecting Europe Express bude mít šest vagonů různých evropských dopravců. V nich budou pro návštěvníky informace o železničních technologiích a inovacích nebo o tom, jak Evropská unie podporuje infrastrukturní projekty.

"Evropský vlak je pro nás příležitostí, kdy můžeme široké veřejnosti prezentovat ekologickou přepravu osob a nákladů po železnici i cíle Evropské unie v jejím rozvoji,“ řekl šéf Českých drah Ivan Bednárik. Připomněl, že společnost chce v příštích letech investovat do nových vlaků přes 100 miliard korun. "Projeví se to v kvalitě cestování nejen v rámci České republiky, ale i do významných zahraničních destinací, kam jezdíme ve spolupráci s partnerskými dopravci. Desítky miliard korun investujeme také do rozvoje nákladní dopravy a moderních technologií, jako je přeprava ve speciálních kontejnerech innofreight," dodal Bednárik.

Ministerstvo plánuje pří jízdě vlaku z Brna do Prahy jednání se zástupci Evropské komise o rozvoji dopravní infrastruktury. V Praze pak bude pokračovat jednání se zástupci Saska o vysokorychlostních tratích.

Connecting Europe Express je hlavním projektem v rámci Evropského roku železnice 2021. Ten vyhlásila Evropská unie s cílem zvýšit všeobecné povědomí o výhodách železnice a také o výzvách do budoucna. Vlak odstartoval cestu 2. září v portugalském Lisabonu a skončí 7. října v Paříži. Při své cestě zamíří do všech hlavních měst Evropské unie, jimiž prochází evropská železniční síť.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist