https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-decinske-zoo-se-narodila-tri-mladata-kapybary-vodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V děčínské zoo se narodila tři mláďata kapybary vodní

8.5.2022 00:01 | DĚČÍN (ČTK)
Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany, protože je největším žijícím hlodavcem na světě.
Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany, protože je největším žijícím hlodavcem na světě.
V děčínské zoo se narodila tři mláďata kapybary vodní. Chovatelé předpokládají, že nešlo o poslední odchov v tomto roce, protože březí je i druhá samice. Kapybary mohou navíc zabřeznout dvakrát do roka, uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.
 

"Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará a na jejich bezpečnost dohlížejí i ostatní členové stádečka. Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už 29 let. Za tu dobu se zde narodily téměř tři desítky mláďat," řekl vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Kapybary se páří ve vodě, březost samic trvá pět až pět a půl měsíce. Většinou se rodí dvě až osm mláďat, jejichž hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kilogramu. "Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matkou jsou ale i přesto ještě dva měsíce kojena," doplnil Haberland. Letos narozená mláďata jsou ve výběhu se dvěma odrostlými mláďaty z loňského roku. Skupina nyní čítá osm jedinců.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany, protože je největším žijícím hlodavcem na světě. Kromě toho, že umí výborně plavat, se dokáže i potápět. Pro pohyb ve vodě jí slouží plovací blány mezi prsty. Vodní prostředí vyhledávají kapybary nejen jako oblast s bohatým travním porostem, ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Kapybara pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. V dospělosti může mít až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od jednoho do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist