https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-izraeli-z-analyzy-odpadnich-vod-zjistuji-odkud-se-siri-virus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Izraeli z analýzy odpadních vod zjišťují, odkud se šíří koronavirus

16.6.2020 13:17 | JERUZALÉM (ČTK)
Odpadní vody se v souvislosti s koronavirem testují také v jiných městech, například v Melbourne, Paříži, Tokiu, Amsterodamu nebo ve Valencii či v americkém státě Massachusetts. Ilustrační obrázek
Odpadní vody se v souvislosti s koronavirem testují také v jiných městech, například v Melbourne, Paříži, Tokiu, Amsterodamu nebo ve Valencii či v americkém státě Massachusetts. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Elke Suess / Eawag
Izraelská firma v přístavu Aškelon provádí podrobné rozbory odpadních vod ve snaze určit ohnisko výskytu koronaviru. Podobné analýzy se dělají i jinde na světě, ale zakladatel izraelské firmy Kando Ari Goldfarb nyní v rozhovoru s agenturou AFP řekl, že rozbor z jeho laboratoří je přesnější a může přispět k včasnému varování před ohniskem nákazy.
 

Goldfarb se zaměřil na splašky už v mládí, kdy při surfování sledoval odpadní vody proudit přímo do moře. Firmu Kando založil původně s cílem identifikovat průmyslové znečistění v labyrintu městské kanalizace. V kanalizačních šachtách má firma síť senzorů, zařízení na odebírání vzorků a kontrolní přístroje.

V květnu se spojila s vědci a matematiky v Izraeli, Evropě i USA k pilotnímu projektu, který měl zjistit přesnost technologie. Výsledek její analýzy odpadních vod se téměř shodoval s údaji ministerstva zdravotnictví o místu výskytu koronaviru a rozsahu nákazy, mimo jiné ukázal na hotel, v němž byly ubytovaní nemocní s covidem-19.

"Jsme jediní, kdo dokáže říci, kde ve městě se vyskytla nákaza a jak je rozsáhlá," řekl Goldfarb.

Odpadní vody se v souvislosti s koronavirem testují také v jiných městech, například v Melbourne, Paříži, Tokiu, Amsterodamu nebo ve Valencii či v americkém státě Massachusetts. Analýzy tam ale nejsou tak rozsáhlé ani přesné jako ty v Aškelonu.

Senzory rozmístěné firmou Kando dokáží totiž zachytit proud odpadní vody i dobu, jak dlouho k senzoru tekla. S pomocí algoritmu určí nejlepší chvíli pro automatický odběr vzorků. Ty jsou pak analyzovány v několika laboratořích a výsledek obsahuje informaci, kudy se s pomocí odpadního řádu dostat ke zdroji viru.

Koronavirus byl detektován ve splašcích ze stolice pacientů i jinde ve světě. Tyto analýzy ale pouze poskytují obecnou informaci o přítomnosti viru v komunitě. Technologie firmy Kando podle Goldfarba umožňuje získat přesnější informaci o místě nákazy a jejím rozsahu, a může tak pomoci úřadům epidemii kontrolovat.

V devítimilionovém Izraeli se nákaza potvrdila u 19 100 lidí a zemřelo tam 302 pacientů. Uvolnění restrikcí se ale projevilo v nárůstu nových infikovaných a vznikají obavy z druhé vlny. Mnoho nakažených je bez symptomů a podrobný rozbor odpadní vody může pomoci odhalit možný zdroj nákazy dřív, než se infekce rozšíří.

Technologie firmy Kando se už osvědčila v roce 2013, kdy úřadům pomohla zvládnout ohnisko obrny v jihoizraelském městě Hura.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist