https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jablonci-chteji-dat-druhou-sanci-vecem-ktere-by-jinak-skoncily-v-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jablonci chtějí dát druhou šanci věcem, které by jinak skončily v odpadu

4.12.2021 00:40 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Jason Briscoe / Unsplah
V Jablonci nad Nisou chtějí dát druhou šanci věcem, které by jinak skončily v odpadu. Ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici plánují po Novém roce otevřít takzvané re-use centrum. Jeho provoz budou zajišťovat Severočeské komunální služby. Věci, které tam lidé odloží, si budou moci jiní koupit za symbolickou cenu a výtěžek půjde do veřejné sbírky, řekl ČTK náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Podobně centrum funguje od loňska třeba v Chrastavě na Liberecku.
 

"Hlavní myšlenkou provozu centra je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů. Lidé budou moci v centru bezúplatně odevzdávat drobný nábytek, zařízení a vybavení domácností, obrazy, rámy, vázy, CD, DVD, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení a podobně. Tímto způsobem se prodlouží životní cyklus věcí, které by jinak skončily jako odpad v popelnici, ve sběrném dvoře či na skládce," doplnil primátorův náměstek. Centrum nebude přijímat drobnou domácí elektroniku, pracovní elektrické nástroje a jiná elektrozařízení, ani čalouněný nábytek.

Vyřazené věci pak budou moci lidé odkoupit za symbolické ceny a výtěžek půjde do veřejné sbírky, jejíž vyhlášení schválilo ve čtvrtek zastupitelstvo města. "Výtěžek ze sbírky pak použijeme na úhradu výsadby zeleně a její ošetření, obnovu parků, pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích," řekl Kouřil. Pro prodej formou veřejné sbírky se podle něj radnice rozhodla na základě zkušeností z jiných měst, kde už re-use centra fungují, a na základě doporučení ministerstva životního prostředí.

Ceny v centru budou začínat na deseti korunách, maximální výše nebude omezena. "Nacenění jednotlivých předmětů se bude provádět dle produktových skupin s tím, že u drobných předmětů, jako jsou například hrnky, knihy, příbory a drobné hračky, bude částka stanovená na deset korun, u kvalitních a zachovalých předmětů, jako jsou třeba kola nebo kočárky bude cena 200 korun," dodala Barbora Šnytrová ze správy místního hospodářství města.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.12.2021 07:07
V zákoně o odpadech se tomu říká předcházení vzniku odpadu a dokonce je toto jednání takto uzákoněno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.12.2021 18:12
Nic jiného, než souhlas. Toto je jedna z cest, jak zbytečně neničit něco,
co může ještě někomu posloužit. I ta elektrozařízení a přístroje by
bylo možno nabízet s upozorněním na možnou závadnost výrobku a užitím
na vlastní nebezpečí. V populaci jsou stále kutilové schopni ze dvou
vadných přístrojů sestavit jeden a ten používat dál. Někdy se hodí
pouze jedna součástka, která již není k sehnání a tak i to je možnost,
jak se k ní dostat. Bohužel producentům a obchodníkům se to asi moc
líbit nebude. Takže palec nahoru.
Odpovědět
JM

Jan Marján

4.12.2021 22:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Ještě nedávno bylo v provozních řádech SD a Kovošrotů zakázáno ty to věci prodávat občanům. To už neplatí?
Odpovědět

Jirka Černý

5.12.2021 07:04 Reaguje na Jan Marján
Ano, přišel jsem tak o možnost získat za cenu šrotu opravdu poctivý masivní dílenský ponk. Dnes prý už to jde, ale není to všeobecné a konkrétní firma to musí mít njak administrativně ošetřené.
Odpovědět
DV

DV

5.12.2021 14:48
Takže vlastně nic nového pod sluncem, antikvariát, sekáč a vrakáč v jednom, akorát, že pokud tam něco dáte, tak za to nedostanete ani vorla. Takže člověk tam něco odveze spálí dva a více litrů pohonných hmot, bude ho to stát hodinu a více času, a dostane ekoteroristickou pochvalu :) Ekoteroristé všech zemí, vyližte si arš!!!!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.12.2021 15:32 Reaguje na DV
však si můžete vybrat...výsledek toho experimentu bude to, že výtěžek z prodeje takových předmětů, které budou na takovém místě uloženy se bude financovat péče o veřejný prostor, jako jsou dětská hřiště nebo péče o zeleň ve městě.
Odpovědět
DV

DV

5.12.2021 21:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
85 procent získaných prostředků půjde na Vejplaty těch, co tenhle bubínek spytlikovali, lemplu, kterým se nechce dělat, a nic neumí. A za zbytek se najdou ukrajinky, které vysadi ty stromky. Jako vždy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.12.2021 07:00 Reaguje na DV
asi toho moc o tom nevíte, pak by jste možná zjistil, že se náklady nezvýšili protože služby je zajišťovaná v areálu Severočeských komunálních služeb. Tedy žádné jiné pracoviště nevzniklo. Apropo, stromkům je asi jedno, kdo je vysadí, když budou růst, tak budou dělat radost všem
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.12.2021 20:04
Říkávalo se tomu vetešnictví a fungovalo to úplně samo, ani žádná dotace nebyla třeba.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist