https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-japonsku-se-mnozi-utoky-medvedu-kvuli-hladu-se-jeste-neulozili-ke-spanku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Japonsku se množí útoky medvědů, kvůli hladu se ještě neuložili ke spánku

6.12.2023 09:58 | TOKIO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Japonsku se množí případy napadení člověka medvědem, od dubna už šest lidí zemřelo. Ačkoliv se medvědi obvykle nejpozději na konci listopadu ukládají k zimnímu spánku, hlad to mnohým z nich letos ještě nedovolil. Letošní špatná úroda bukvic, méně malých zvířat a mizející pole zemědělských plodin mohou za medvědí hlad a odkládání hibernace, píše deník The Guardian.
 

Za osm měsíců od dubna medvědi v Japonsku napadli 212 lidí a šest jich zabili, uvedlo ministerstvo životního prostředí. Vůbec poprvé počet útoků překonal hranici 200 napadení. Dosavadní rekord byl z roku 2020, kdy úřady zaznamenaly 158 případů. Jen během letošního listopadu se člověk s medvědem střetl třicetkrát.

Zhruba třetina útoků se odehrála v prefektuře Akita na severozápadě ostrova Honšú. Tamní děti si na cestu do školy berou zvonečky, aby hlukem vyplašily případné medvědy. Obchody zase hlásí, že spreje proti medvědům jsou vyprodané.

Někteří medvědi se ke spánku letos uložili dřív, aby ušetřili energii. Jiní se ale naopak toulají a dál hledají potravu. "V zimě jsou hladoví a neklidní kvůli nedostatku kořisti," řekl deníku Mainichi odborník na medvědy Hiromi Taguči.

Úřady obyvatele varují, aby se měli na pozoru i během chladných měsíců, což dosud nebývalo nezbytné. Apelují na ně, aby dobře uzavírali popelnice, protože vyhozené jídlo může medvědy přilákat. Vydaly také sadu doporučení, jako nechodit sám do hor, nosit u sebe píšťalku nebo vydávat hluk.

Populace medvědů v Japonsku soustavně roste. Medvědů ušatých je tam podle posledních dostupných odhadů asi 44 000, v roce 2012 jich bylo asi 15 000. Statistika navíc nezahrnuje prefekturu Hokkaidó, kde podle odhadů žije dalších asi 12 000 medvědů hnědých, jejichž populace se od roku 1990 zdvojnásobila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.12.2023 10:34
Čísla hovoří jasně. No ale co s tím budem dělat, chudáčci bezmocní? Třeba se prožvaníme k vítězství...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.12.2023 10:07
HLADOVÍ medvědi! Copak je asi špatně i v Japonsku? No asi to, že je jich
více, než může tamní příroda uživit. Vrcholový predátor sám sebe jen tak
nezredukuje nějakou likvidací mláďat, protože obratem se rodí nová. Ono
se musí snížit i stav rodičů, aby bylo dost potravy pro ten zbytek. Nic
jiného se nedá dělat, pokud je nechtějí rovnou krmit jako domácí zvířata.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist