https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jeskyni-na-spicaku-se-navstevnici-seznami-se-zajimavostmi-ze-zivota-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jeskyni Na Špičáku se návštěvníci seznámí se zajímavostmi ze života netopýrů

18.8.2021 15:54 (ČTK)
Jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doloženou jeskyní v Česku. První písemná zmínka o jeskyních Na Špičáku pochází z roku 1430.
Jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doloženou jeskyní v Česku. První písemná zmínka o jeskyních Na Špičáku pochází z roku 1430.
Foto | BíláVrána / Wikimedia Commons
Nahlédnout do tajemného života netopýrů budou moci v pátek večer účastníci netradiční akce v bývalém lomu u jeskyně Na Špičáku poblíž Supíkovic na Jesenicku, kterou odborníci uspořádají u příležitosti Mezinárodní noci pro netopýry. Připraveny jsou ukázky odchytu netopýrů i zajímavé informace o těchto savcích. ČTK to řekla vedoucí jeskyně Na Špičáku Evelyna Vozábalová.
 

"Odborní garanti srozumitelně a názorně vysvětlí vše o netopýrech žijících především na našem území. Chybět nebude také ukázka odchytu netopýrů do speciálních sítí, měření a určování druhů či ukázky "hlasů" netopýrů," uvedla Vozábalová. Od 18:00 budou u jeskyně připraveny soutěže a kvízy pro děti, hlavní program začne v 19:00.

V jeskyni Na Špičáku pobývá kromě několika druhů netopýrů významná populace kriticky ohroženého vrápence malého. Při sčítání letos v lednu odborníci z České společnosti pro ochranu netopýrů ČESON podle Vozábalové napočítali dosud rekordní počet 153 zimujících jedinců tohoto druhu.

Jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doloženou jeskyní v Česku. První písemná zmínka o jeskyních Na Špičáku pochází z roku 1430. Jeskyně sloužila často jako úkryt, o čemž svědčí epigrafické nápisy na stěnách, z nichž nejstarší je datován rokem 1519. Poprvé pro veřejnost byly jeskyně zpřístupněny v 80. letech 19. století, dnešní podobu má prohlídkový okruh od roku 1955. Z dosud známé celkové délky 410 metrů návštěvníci procházejí 220 metrů chodeb a síní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist