https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jizerskych-horach-zacnou-rozmistovat-cedule-na-ochranu-tetrivka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jizerských horách začnou rozmisťovat cedule na ochranu tetřívka

31.1.2019 12:46 | LIBEREC (ČTK)
Rozmisťování cedulí je součástí kampaně, jak tento druh hrabavého ptáka v ČR zachovat.  Ilustrační snímek.
Rozmisťování cedulí je součástí kampaně, jak tento druh hrabavého ptáka v ČR zachovat. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Hřebek / Správa NP Šumava
V Jizerských horách budou žluté cedule upozorňující na výskyt kriticky ohroženého tetřívka obecného. Rozmisťovat je začnou od příštího týdne pracovníci správy chráněné krajinné oblasti ve spolupráci s Lesy ČR. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Kamila Madejová z liberecké pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).
 

Stejné cedule začali ochránci přírody na konci minulého roku rozmisťovat i v Krkonoších, v obou horách by mělo být dohromady zhruba 100 cedulí. "V terénu na rozcestníky umístíme informační tabule vybízející, aby se návštěvníci hor drželi jen na turistických cestách a nedělali hluk, který by tetřívky rušil. Zejména v zimě může totiž vyplašení pro tyto ptáky znamenat fatální následky," uvedl vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář. Opakované vyrušování přítomností člověka může tetřívka v zimě vyčerpat natolik, že se stane snadnou kořistí predátora, například lišky, nebo zahyne vysílením.

Rozmisťování cedulí je součástí kampaně, jak tento druh hrabavého ptáka v ČR zachovat. Oblast Krkonoš a Jizerských hor je jednou z posledních dvou v republice s relativně početnou populací tetřívka. Druhou jsou Krušné hory. V Jizerských horách, bylo před 20 lety takřka stovka tokajících kohoutků, v současné době jen okolo 30. Podobné to je v Krkonoších, kde od roku 2001 počet samců klesl ze 135 na 74. Ochránci přírody se obávají, že bude-li tento trend pokračovat, tetřívci vymizí z obou hor někdy mezi roky 2030 a 2040.

Tetřívkům vyhovuje mozaika přirozených i umělých bezlesí, rašelinišť a lesních porostů různého stáří. Nejpočetnější byla jejich populace v Jizerských horách na počátku 90. let minulého století, kdy pro ni rozsáhlá bezlesí po imisní kalamitě a malá návštěvnost hor představovala ideální podmínky. Znovuzalesňování hor tetřívkovi zužuje prostor, který ke svému životu potřebuje. "Změnu přírodních podmínek se v posledních letech snažíme ve prospěch tetřívka řešit s kolegy lesníky z Lesů ČR. Na více než 40 hektarech lesníci vytvořili tetřívčí centra, speciální plochy s velmi řídkým porostem stromů, vhodné k toku i hnízdění," uvedl ředitel libereckého pracoviště AOPK Jiří Hušek. Podstatným viníkem rychlého úbytku tetřívků je ale i rušení lidmi. Ochránci přírody proto chtějí vést letos osvětovou kampaň. Lokalitami tetřívků by lidé měli procházet s maximálním respektem - nehlučet a nevstupovat mimo značené cesty a svého psa mít na vodítku. Na tyto lokality mají upozorňovat právě žluté cedule.

knt hj


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist