https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zacina-akce-ciste-krkonose.sbirat-odpadky-budou-pracovnici-krnapu-i-verejnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších začíná akce Čisté Krkonoše. Sbírat odpadky budou pracovníci KRNAPu i veřejnost

21.5.2021 13:26 | VRCHLABÍ (ČTK)
V přírodě se odpadky rozkládají velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až dva měsíce, igelitová taška 25 let, PET lahev sto let a skleněná láhev tisíce let nebo možná nikdy.
V přírodě se odpadky rozkládají velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až dva měsíce, igelitová taška 25 let, PET lahev sto let a skleněná láhev tisíce let nebo možná nikdy.
Foto | nastya_gepp / pixabay
V Krkonoších začíná akce nazvaná Čisté Krkonoše. Dnes se zapojí do sbírání odpadků kolem turistických cest pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), v sobotu, kdy akce pokračuje, dobrovolníci z řad veřejnosti.
 

"Cílem bude vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezóně. Obvykle se podaří vyčistit hory od zhruba třech až čtyř tun odpadu," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Sběrači vyrazí na trasy, které vytipovali strážci národního parku. Dnes a v sobotu se tak podél turistických cest objeví modré plastové pytle plné odpadků, které později strážci svezou z hor dolů na skládky.

"Akce Čisté Krkonoše ukazuje na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě. Zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují," uvedl Drahný.

Upozornil na to, že v přírodě se odpadky rozkládají velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až dva měsíce, obyčejný ohryzek 16 dní, igelitová taška 25 let, PET lahev sto let a skleněná láhev tisíce let nebo možná nikdy, uvedli zástupci Správy KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist