https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-poprve-narodila-mladata-viskac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se poprvé narodila mláďata viskač

8.4.2023 00:19 | LIBEREC (ČTK)
Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých, délka těla dospělého jedince dosahuje 45 až 65 centimetrů. Má šedohnědě zbarvené tělo se světlejšími chlupy na břiše a huňatým ocasem a vážit může i přes osm kilogramů. Ve volné přírodě obývá pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii a Paraguayi.
Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých, délka těla dospělého jedince dosahuje 45 až 65 centimetrů. Má šedohnědě zbarvené tělo se světlejšími chlupy na břiše a huňatým ocasem a vážit může i přes osm kilogramů. Ve volné přírodě obývá pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii a Paraguayi.
V liberecké zoo se poprvé narodila mláďata viskač, což je jihoamerický hlodavec z čeledi činčilovitých. Liberecká zahrada je aktuálně jedinou zoo v Česku a šestou v Evropě, která tento druh chová, informovala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.
 

Zoo Liberec začala s chovem viskač na podzim roku 2021, kdy přicestovali samec a tři samice z Curychu. "Reprodukce viskač v lidské péči má svá úskalí. Za běžných okolností je soužití dospělých jedinců bezproblémové, když ale některá ze samic porodí, samec se k mláďatům zpravidla chová velmi agresivně a může je poranit nebo i zabít," uvedla zooložka Dorota Gremlicová.

Samice proto podle ní musí mít k dispozici bezpečná útočiště, boudy imitující nory nebo části expozice, kam se za nimi samec díky své velikosti nedostane. "Protože se v Liberci odchov tohoto druhu ještě nezdařil, rozhodli jsme se na radu kolegů z curyšské zoo po porodu první samice chovného samce oddělit úplně a přestěhovat ho do zázemí, aby měly čerstvé matky absolutní klid na svá mláďata," dodala zooložka.

První ze samic přivedla na svět 23. března dvě mláďata, druhá samice o tři dny později jedno. Jejich pohlaví zatím chovatelé neznají. Už krátce po narození jsou mláďata schopná se samostatně pohybovat a následovat matku, od které pijí mléko přibližně dva měsíce, než zcela přejdou na pevnou stravu. Mláďata velmi pravděpodobně čeká v budoucnu transport k jinému chovateli. "Dostanou tak příležitost, aby se sama rozmnožila a posílila populaci viskač v evropských zoo,“ dodala Gremlicová. Návštěvníci liberecké zoo mohou při troše štěstí nyní viskačí skupinu i s mláďaty pozorovat průzorem do jejich vnitřní ubikace, která je vedle expozice surikat.

Viskača je největší zástupce z čeledi činčilovitých, délka těla dospělého jedince dosahuje 45 až 65 centimetrů. Má šedohnědě zbarvené tělo se světlejšími chlupy na břiše a huňatým ocasem a vážit může i přes osm kilogramů. Ve volné přírodě obývá pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii a Paraguayi, kde tvoří až třicetičlenné kolonie. V zemi si budují rozsáhlé sítě chodeb a aktivní jsou hlavně za soumraku, kdy vyráží za potravou. Živí se výhradně rostlinnou stravou a spásají traviny a byliny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Blíž přírodě

Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist