https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libereckem-kraji-roste-zajem-o-trideni-biologickeho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libereckém kraji roste zájem o třídění biologického odpadu

4.8.2016 16:05 | LIBEREC (ČTK)
Velmi rozvinutý a úspěšný systém sběru bioodpadu mají v Turnově, vedle speciálních nádob mají ve městě už rok i vlastní kompostárnu
Velmi rozvinutý a úspěšný systém sběru bioodpadu mají v Turnově, vedle speciálních nádob mají ve městě už rok i vlastní kompostárnu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Libereckém kraji roste zájem o třídění biologického odpadu, ve městech přibývá speciálních nádob. Jediným velkým městem, kde zatím k dispozici nejsou, je Jablonec nad Nisou. Ani tam o nich zatím neuvažují. Obyvatelé mají možnost bioodpad zdarma odevzdat v některém ze tří sběrných dvorů, sdělila vedoucí sekretariátu primátora Jana Matěchová. Objem odevzdané odpadu v Jablonci je však výrazně menší než v jiných městech. Loni se ho svezlo 175 tun, což jsou v přepočtu pouhé čtyři kilogramy na obyvatele.
 

Povinnost zajistit vedle sběru papíru, plastů a skla také třídění biologicky rozložitelných odpadů mají města a obce od loňského roku. Odhaduje se, že biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, v minulosti ale většinou končily na skládkách a ve spalovnách. V posledních letech se situace zlepšuje a biologicky rozložitelný odpad pocházející především z údržby zahrad, ale také z kuchyní, končí stále častěji v kompostárnách. Stále je to však jen zlomek množství, které obyvatelé měst a obcí vyprodukují.

Velmi rozvinutý a úspěšný systém sběru bioodpadu mají v Turnově, vedle speciálních nádob mají ve městě už rok i vlastní kompostárnu. "V tuto chvíli máme rozmístěno na území Turnova 842 nádob na bioodpad," řekla ČTK mluvčí radnice Anna Šupíková. Další nádoby přibudou do podzimu, obyvatelé o ně mohou požádat na městském odboru životního prostředí. Dříve město půjčovalo i kompostéry, není o ně ale už podle Šupíkové takový zájem, protože speciální popelnice jsou pro lidi pohodlnější. Loni se ve městě svezlo 722 tun bioodpadu, což bylo v přepočtu 51 kilogramů na obyvatele. Směsného komunálního odpadu je zhruba trojnásobek.

Ještě víc bioodpadu se loni svezlo v Semilech, kde kompostárna zpracovala 1000 tun zeleného odpadu z údržby zeleně a dalších 60 tun bioodpadu se svezlo ze speciálních nádob, které jsou na sídlištích. "Tento odpad nevozíme na naši kompostárnu, protože tam nepatří bioodpad z kuchyně, který je největší složkou v těchto popelnicích," řekla Hana Bártová, která má na městském úřadu odpady na starosti. Na sídlištích je 86 hnědých popelnic na bioodpad, často se v nich však podle Bártové objevuje i běžný odpad, který do nich nepatří. V minulých letech město lidem navíc zapůjčilo také 350 kompostérů.

Zřejmě největší zkušenosti s tříděním bioodpadu v Libereckém kraji mají v České Lípě, kde systém zavedli už v roce 2008. "V současné době město zajišťuje svoz celkem 1100 nádob," sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Oldřich Němec. Zhruba stovka nádob je podle něj ještě k dispozici a lidé z vybraných lokalit o ně mohou na radnici požádat. Bioodpad z města se vozí do kompostárny v Žizníkově. Loni se ho svezlo a zpracovalo zhruba 1000 tun, což je asi 27 kilogramů v přepočtu na obyvatele. Speciální popelnice na bioodpad mají obyvatelé rodinných domů, na sídlištích nejsou.

Podobný systém má také stotisícový Liberec, kde bylo dosud rozmístěno 1700 nádob na bioodpad. "V letošním roce se v Liberci uskuteční dvě etapy hromadného rozvozu nádob, jarní již proběhla a podzimní kolo je již beznadějně plné. O dalším pokračování se bude v blízké době rozhodovat," řekl mluvčí magistrátu Jan Vrabec. Další zájemci si tak budou muset zřejmě na nádobu počkat do příštího roku. Odpad se ke zpracování vozí mimo město, připravuje se však výstavba kompostárny. Loni se ve stotisícovém Liberci svezlo přes 1233 tun bioodpadu, což je 12 kilogramů na obyvatele.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist