https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malawi-se-po-stretu-lodi-s-hrochem-pohresuje-23-lidi-zemrelo-rocni-dite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Malawi se po střetu lodi s hrochem pohřešuje 23 lidí, zemřelo roční dítě

16.5.2023 22:58 | LILONGWE (ČTK)
Proč na plavidlo zaútočil hroch, není v tuto chvíli jasné. Hroši jsou však teritoriální zvířata a samice agresivně brání svá mláďata. Ilustrační foto
Proč na plavidlo zaútočil hroch, není v tuto chvíli jasné. Hroši jsou však teritoriální zvířata a samice agresivně brání svá mláďata. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | quimuns / Pixabay
Po střetu lodě s hrochem zahynulo v Malawi roční dítě a dalších 23 lidí se pohřešuje. Informuje o tom zpravodajský web BBC. Neštěstí se stalo v pondělí na největší malawiské řece Shire na jihu země, blízko hranice s Mosambikem. Na palubě byli vesničané, kteří se potřebovali dostat ke svým polím.
 

Čtrnácti cestujícím se podařilo doplavat do bezpečí nebo je zachránili další vesničané, kteří pro ně skočili do vody. Jediné dítě na palubě se ale zachránit nepodařilo. Tělo ročního chlapečka vylovila až policie, která na místo přijela pátrat po možných přeživších. Pátrání pokračovalo také dnes.

Poslankyně Gladys Gandaová opakovaně vyzývala k tomu, aby byl na místě postaven most, a lidé tak nemuseli riskovat své životy při překonávání řeky na člunech a kánoích. Její naléhání ale dosud nebylo vyslyšeno.

Proč na plavidlo zaútočil hroch, není v tuto chvíli jasné. Hroši jsou však teritoriální zvířata a samice agresivně brání svá mláďata. Po slonech jsou hroši druhým největším suchozemským tvorem a odhaduje se, že v Africe každý rok zabijí asi 500 lidí. Samci váží asi 1,6 až 3,2 tuny a samice od 650 kilogramů až více než dvě tuny.

V řece Shire žije mnoho hrochů i krokodýlů a plavidla, která místní obyvatelé používají k přepravě, jsou často přeplněná a neudržovaná. Ke ztroskotání lodí na řece došlo v minulosti opakovaně, podobné incidenty se ale v této části země stávají velmi zřídka. V jiných částech Malawi ale byly zaznamenány útoky hrochů na lodě, včetně těch rybářských.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.5.2023 11:33
Ne že bych chtěl polemizovat s textem, ale opakovaně jsem četl, že nejvíce nebezpeční u hrochů jsou naopak dominantní samci, kteří si hájí svoje teritorium.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.5.2023 13:36
Třeba tahle tragédie pro místní lidi urychlí rozhodnutí postavit na onom místě most, aby domorodci nemuseli při překonávání řeky na člunech a kánoích riskovat své životy. V článku se píše, že jedna politička na tohle řešení naléhá opakovaně, ale dosud neúspěšně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.5.2023 13:55 Reaguje na Majka Kletečková
Nevěřte tomu. Nic se nezmění. Akorát budou místní novináři upozornění, aby příště o takových katastrofách nepsali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist