https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mexiku-nalezli-telo-ochrance-proslulych-stehovavych-motylu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mexiku nalezli tělo ochránce proslulých stěhovavých motýlů Video

3.2.2020 00:20 | MEXIKO (ČTK)
Mexické úřady našly tělo pohřešovaného aktivisty a ochránce přírody Homera Gómeze (na snímku), který se zasazoval o ochranu motýlů monarchů stěhovavých, kteří každoročně podnikají několik tisíc kilometrů dlouhou cestu z Kanady do Mexika.
Mexické úřady našly tělo pohřešovaného aktivisty a ochránce přírody Homera Gómeze (na snímku), který se zasazoval o ochranu motýlů monarchů stěhovavých, kteří každoročně podnikají několik tisíc kilometrů dlouhou cestu z Kanady do Mexika.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mexické úřady našly tělo pohřešovaného aktivisty a ochránce přírody Homera Gómeze, který se zasazoval o ochranu motýlů monarchů stěhovavých, kteří každoročně podnikají několik tisíc kilometrů dlouhou cestu z Kanady do Mexika. Informaci minulý týden přinesla agentura Reuters. Příčina jeho úmrtí je zatím neznámá. Podle místních aktivistů by za jeho smrtí mohli stát těžaři či místní drogové gangy.
 

Gómeze nahlásila komise pro lidská práva státu Michoacán ve středním Mexiku jako nezvěstného již 13. ledna. Její předseda Reuters sdělil, že "(Gómez) pravděpodobně poškozoval zájmy lidí, kteří v oblasti nelegálně těží". Ochráncovo tělo bylo nalezeno ve středu na dně studny nedaleko přírodní rezervace, kterou pomáhal založit.

Aktivista se stal v Mexiku proslulým díky svým videím a fotografiím charakteristicky oranžových motýlů, které pořizoval v přírodním parku El Rosario Ocampo, jež se nachází na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi místními byl považován za strážce a ochránce pouhých několika míst, kam každoročně statisíce těchto motýlů přilétají.

Oblasti, kam se monarchové každoročně vracejí, však dlouhodobě ohrožují těžaři. V regionu spolu také soupeří drogové gangy, jež se snaží získat kontrolu nad pašeráckými stezkami vedoucími od Tichého oceánu do vnitrozemí.

Monarchové se do Mexika vydávají, aby unikli kanadské zimě. Cesta přes celé Spojené státy dlouhá přes 3200 kilometrů jim trvá asi dva měsíce. Vědci zatím přesně nevědí, jak motýli žijící pouhých osm měsíců dokážou každoročně migrovat s velkou přesností na ta samá místa. Každý jedinec totiž podnikne za svůj život jen jednu cestu jedním směrem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist