https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-milovicke-rezervaci-se-narodila-prvni-mladata-zpetne-slechtenych-praturu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V milovické rezervaci se narodila první mláďata zpětně šlechtěných praturů

9.5.2023 10:29 | MILOVICE (ČTK)
Mláďata při pravidelné kontrole objevil jeden ze zaměstnanců rezervace.
Mláďata při pravidelné kontrole objevil jeden ze zaměstnanců rezervace.
Zdroj | Česká krajina
V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se včera narodila dvě mláďata, která jsou prvními potomky zpětně šlechtěných praturů. Otcem je jeden ze dvou býků, které do rezervace přivezli loni na jaře z Nizozemska, informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

Z Nizozemí dostala rezervace loni v květnu dva býky a čtyři krávy. Zpětným šlechtěním zvířat se vědci pokoušejí obnovit vyhynulý druh. "Jde o první potomky nového plemenného býka, které jsme loni na jaře přivezli z Nizozemí kvůli zvýšení genetické pestrosti českého chovu," uvedl Dostál. Všechna dosud narozená mláďata podle něj byla potomky jediného býka, kterého do rezervace přivezli při jejím založení v roce 2015.

Mláďata při pravidelné kontrole objevil jeden ze zaměstnanců rezervace. "V dalších dnech budeme sledovat, zda jsou pratuří mláďata narozená ve stejný den dvojčata nebo šlo o porody dvou různých samic," doplnil Dostál. Pratuři i zubři v rezervaci podle něj už v minulosti dvojčata měli, u zubrů je to velmi výjimečné.

První mláďata se letos v rezervaci narodila na konci března zubrům, další ve druhé polovině dubna divokým koňům.

Původního pratura člověk vyhubil v 17. století. Proces zpětného šlechtění by měl podle Dostála trvat zhruba 50 let. Nizozemská nadace Taurus Foundation, která loni do Milovic nová zvířata dodala, se zpětným šlechtěním praturů zabývá od roku 2008. První zvířata do milovické rezervace poslala v říjnu 2015.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

9.5.2023 21:02
Jo, zpětně šlechtěný pratur. Doporučil bych vyhledat si popis pratura. Vypadal trochu jinak, než tyhle imitace.

(Ale je fakt, že opravdového pratura bych si zcela jistě zblízka prohlížet nechtěl ...)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.5.2023 22:05 Reaguje na Viktor Šedivý
Podle nejrůznějších informací jsou milovičtí pratuři pouze mezistupněm při vývoji. Takže na definitivní design si asi ještě pár let počkáme.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.5.2023 22:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A s čím by tyhle kravičky křížili, aby z toho vznikl zpátky pratur?
Odpovědět
JN

Jan Novák

9.5.2023 22:55 Reaguje na Viktor Šedivý
Pratur a "tyhle kravičky" jsou stejný druh, Bos primigeus, který se nám v jeho divoké formě (pratur) nedochoval. Po staletí a tisíciletí ale docházelo ke genovému toku a spousta "primitivních" plemen skotu má různé vlastnosti podobné jejich divokému předkovi. Různým křížením a selekcí těchto plemen lze docílit podoby jejich divokého předka.

Zde máte vyobrazena použitá plemena v projektu, a pratura uprostřed dole
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/TaurOs_breeds.jpg
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.5.2023 12:59 Reaguje na Viktor Šedivý
To je těžké. Už to skutečný divoký poddruh už nebude. Nicméně takový muflon je ferální (zdivočelá) ovce, koza bezoárová ferální koza, nebo převalák ferální kůň. Zubr je taky ne úplně čistý zubr. No proto nejsou všichni cenní?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.5.2023 16:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
Původní pratur byl údajně hodně agresivní, což ti současní nejsou. Nevěšel bych ale hlavu. Viděl jsem dokument o zdivočelých koních v deltě Dunaje a ti jsou fakt zdivočelí fest. Může být, že pokud bude u praturů ponechán volný vývoj, budou se k páření dostávat jen to nejagresivnější jedinci a původní povaha tohoto druhu se časem vyřeší. Pak by je podojil maximálně Chuck Norris.
Odpovědět
Sl

Slovan

10.5.2023 17:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kůň převalského fakt není ferální, je to dochovaný divoký kůň.
A zubr není “úplně čistý”? A jaký teda je?
Odpovědět
JN

Jan Novák

10.5.2023 21:38 Reaguje na Slovan
Studie z roku 2018 naznačovala, že kůň převalského je zdivočelým potomkem domestikovaných koní z archeologických nálezů Botajské kultury, nicméně, navazující studie co jsem četl naznačují, že je to spíš "možná" než "určitě".

Co se týče zubra, docházelo u nich přirozeně k určitému genovému toku od druhů rodu bos. viz https://academic.oup.com/mbe/article/34/3/598/2632625 Taky máte nejspíš někde v pradávné rodinné historii křížení s neandrtálci ;)
Odpovědět
Sl

Slovan

10.5.2023 22:08 Reaguje na Jan Novák
U převaláka mám stejný názor jako ředitel pražské ZOO pan Bobek, který právě tuto studii zmiňuje v jednom ze svých článků, viz.:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/miroslavn-bobek-posledni-divoky-kun-snad-jiz-bez-otazniku

Shrnutí: “Pravděpodobný obraz je tedy nyní takový, že kůň Převalského není zdivočelým potomkem dávného domestikovaného koně, nýbrž tím, za co jsme ho vždycky považovali: posledním, a tudíž v současnosti také jediným divokým koněm.”

A ten zubr… no právě. K nějakému toku genů pravděpodobně docházelo, ale to se bavíme o době před nějakými 120 000 lety (plus mínus autobus pár tisíc let). Pokud zubr není “čistý”, co jsme pak my? (jak jste správně naznačil) :-) Prostě evoluce, nic víc.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.5.2023 17:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Muflon jako zdivočelá ovce kterou před nějakými 5 až 7 tisíci lety přivezl člověk z Malé Asie na Korziku. To se nějak nepovedlo. Proboha, kdo by tenkrát převážel nějaká zvířata přes půlku Středozemního moře? Jen připomenu , že Řím vznikl roku 753 př.n.l.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist