https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mokrinach-u-jihlavy-podle-ochrancu-ohrozuji-hnizdici-cejky-volne-behajici-psi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volně běhající psi ohrožují hnízdící čejky v mokřinách u Jihlavy

14.6.2024 15:10 | JIHLAVA (ČTK)
Ochránci zvířat apelují na pejskaře, aby své psy hlídali především od února do června. "Prosíme, používejte vodítka při venčení psů v blízkosti mokřin a dejte pozor, aby se vaši domácí mazlíčci nedostali do míst, kde mohou ohrozit hnízdící ptáky," uvedl Kyselica.
Ochránci zvířat apelují na pejskaře, aby své psy hlídali především od února do června. "Prosíme, používejte vodítka při venčení psů v blízkosti mokřin a dejte pozor, aby se vaši domácí mazlíčci nedostali do míst, kde mohou ohrozit hnízdící ptáky," uvedl Kyselica.
V mokřinách u Jihlavy ohrožují hnízdící čejky chocholaté volně běhající psi. Čejek v přírodě dlouhodobě ubývá, ale v území, které je v polích směrem na Pistov, se jim daří. Letos tam ornitologové našli sedm hnízd. Ve většině se vylíhla mláďata. Jedno mládě ulovené psem nedávno pomohli zachránit pracovníci stanice Pavlov. Ochránci přírody prosí majitele, aby své psy hlídali.
 
Čejky chocholaté, které hnízdí na zemi, obvykle ohrožují zemědělské práce. V mokřinách u Jihlavy se tyto práce většinou nedělají. Chodí tam ale hodně lidí, kteří psy pouští do polí. "To může vést k vyrušení čejek z hnízd nebo ohrožení již vyvedených mláďat," uvedl amatérský ornitolog Marek Kyselica z Jihlavy.

Jeden takový případ řešila nedávno stanice v Pavlově. Ozvala se žena, jejíž pes přinesl mládě čejky. "Volala k nám o radu. Díky znalosti terénu se podařilo vrátit mládě zpět rodičům," uvedl ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Lokalita u Jihlavy je významná i pro jiné druhy ptáků. Na mokřiny navazuje nesekaný travnatý porost, který slouží jako hnízdiště chřástala polního.

Ochránci zvířat apelují na pejskaře z jihozápadního okraje Jihlavy, aby své psy hlídali především od února do června. "Prosíme, používejte vodítka při venčení psů v blízkosti mokřin a dejte pozor, aby se vaši domácí mazlíčci nedostali do míst, kde mohou ohrozit hnízdící ptáky," uvedl Kyselica.

Stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku se stará o zraněná a slabá zvířata z přírody na Vysočině. Pokud je to možné, po uzdravení je vypouští. Počet zvířat přijímaných stanicí roste, loni jich bylo skoro 1300. Byly mezi nimi i ohrožené druhy, jako jsou orel mořský, kulíšek nejmenší a ledňáček říční.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

16.6.2024 09:14
" Ochranáři PROSÍ chovatele psů!" Až tak daleko to došlo, že musí PROSIT!
Kdysi bylo volné pobíhání psů striktně zakázáno a zastřelení několika psů vyškolilo chovatele, že pes má být na vodítku a nikoliv volně pobíhat přírodou, rušit ptáky a zvěř, případně je dokonce mrzačit a zabíjet. Vzali jste myslivcům účinný nástroj výchovy majitelů a nyní PROSÍTE! Navíc máte mezi sebou různé "ochranáře", kteří své miláčky nechávají po přírodě volně pobíhat a ještě nadávat myslivcům, kteří jim to pouze vytknou. Za zastřelení
nějakého volně pobíhajícího psa žádáte přísný trest a nebo za to myslivcům podříznete posedy. Je to VAŠE vina a tak dnes PROSTE a nejlépe na kolenou!
Ale myslivce za odpuštění a vraťte jim možnost "vychovávat" chovatele!
P.S.: Jsem už bývalý pejskař velkých plemen (NO) a vždy jsem respektoval
zákaz volného pobíhání psů přírodou mimo vyhrazené prostory k tomu určené.
I tři metry od cesty může být odložen zajíček a nebo srnče a nebo tam být
koroptví hnízdo. Ty škody způsobené pouhým zanesením psího pachu na ta
mláďata, které se pak stanou "opuštěnými" jsou nevyčíslitelné , ač si to
chovatelé z řad ochranářů, jako třeba pan Slovan ani nepřipouštějí, který
takové venčení svých psů obhajoval. Těmto lidem totiž nejde o přírodu,
ale pouze o sebe a jejich psy!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist