https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-muzeu-bude-od-3.kvetna-k-videni-vystava-zeme-o-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním muzeu bude od 3. května k vidění výstava ZeMě o udržitelnosti

1.5.2022 00:31 | PRAHA (ČTK)
Do soutěže City Nature Challenge 2022 se může do 2. května zapojit každý, kdo si stáhne mobilní aplikaci a jejím prostřednictvím bude pořizovat a sdílet fotografie rostlin a živočichů ve městě. Ilustrační foto
Do soutěže City Nature Challenge 2022 se může do 2. května zapojit každý, kdo si stáhne mobilní aplikaci a jejím prostřednictvím bude pořizovat a sdílet fotografie rostlin a živočichů ve městě. Ilustrační foto
Zdroj | pixabay
V Národním muzeu (NM) bude od 3. května výstava ZeMě, věnující se udržitelnosti a ochraně přírody. Přírodního bohatství se bude týkat i mezinárodní soutěž mapování městské fauny a flory, kterou NM na území Prahy organizuje. Do soutěže City Nature Challenge 2022 se může do 2. května zapojit každý, kdo si stáhne mobilní aplikaci a jejím prostřednictvím bude pořizovat a sdílet fotografie rostlin a živočichů ve městě.
 

"Národní muzeum jakožto významná kulturní instituce samozřejmě vnímá i jako svou povinnost věnovat se aktuálním tématům a předkládat návštěvníkům nejen podněty k zamyšlení, ale také jim částečně umožnit podílet se na lepším stavu naší přírody. O to se snažíme jak právě otevřenou výstavou ZeMě, tak i výzvou City Natura Chalenge," uvedl generální ředitel NM Michal Lukeš.

Mottem výstavy s názvem ZeMě je podle jejích organizátorů "Záleží na mně, jaká bude Země". Výstava tak prostřednictvím konkrétních praktických příkladů z každodenního života ukazuje, jak mohou lidé přispět k ochraně životního prostředí.

Expozice je rozdělena na několik tematických okruhů, zaměřených na spotřebu, produkci a vnímání okolního prostředí. Návštěvníci tak mimo jiné zjistí, kolik vody je potřeba na vyprodukování jednoho kilogramu hovězího masa, seznámí se s udržitelnou produkcí oblečení a dozví se, proč je pro města důležitá zeleň.

Informace k udržitelnému životu získají zájemci prostřednictvím edukačních textů, fotografií, videoreportáží i interaktivních prvků jako jsou stavebnice nebo hlavolamy. Výstavu budou lidé moci shlédnout do konce prosince, v případě zájmu bude výstava prodloužena, řekl ČTK náměstek pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost NM Michal Stehlík.

Udržitelnost podporuje výstava ZeMě i svým provedením, informoval hlavní autor výstavy a vědecký tajemník NM Jiří Frank. Pro výstavu v prostorách historické budovy muzea na Václavském náměstí byly použity konstrukce a skleněné poklopy z předchozí výstavy Sluneční králové. Již použité materiály chce NM podle Franka znovu užívat i pro další výstavy.

Soutěže City Nature Challenge se Praha účastní popáté, uvedla koordinátorka projektu Petra Caltová. Během soutěžních dní soutěží města zapojená do projektu o co největší počet pozorování přírody na svém území prostřednictvím mobilní aplikace iNaturalist. Účastnit se může každý. S určením pozorovaného rostlinného nebo živočišného druhu pomůže mobilní aplikace. Pořízené fotografie se následně dostanou do databáze biodiverzity, kterou využívají přírodovědci.

Tato výzva odstartovala poprvé v roce 2016 mezi městy Los Angeles a San Francisco. Následující rok se počet měst v USA rozrostl na 16 a své fotografie a pozorování přírody sdílelo více než 4000 účastníků. V roce 2018 se konal první mezinárodní ročník, kdy proti sobě soupeřilo 68 měst o největší počet fotografií. Minulého ročníku se zúčastnilo 419 měst a Praha s 11.600 zaznamenanými pozorováními obsadila v soutěži 23. místo. Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 450 měst, mezi nimi i česká města Brno či Uherské Hradiště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist