https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-hori-les-pozar-hasi-vrtulnik-priletel-z-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním parku České Švýcarsko hoří les, požár hasí vrtulník, přiletěl z Prahy

13.4.2022 18:25 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Národním parku České Švýcarsko hoří les pod Gabrielinou stezkou. Na hašení se podílí policejní vrtulník z Prahy. Cesta z Mezní Louky na Pravčickou bránu je uzavřená. Ohroženi jsou nedaleko hnízdící sokoli. ČTK to řekl mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.
 

"Hoří v národním parku pod Gabrielinou stezkou v oblasti Černého gruntu," uvedl Salov. "Požár ohrožuje stanoviště sokola stěhovavého, který hnízdí 300 metrů od hořícího místa," řekl. Jde podle něj o zdravý les, oheň by mohl mít na svědomí například odhozený nedopalek cigarety. Svědci však viděli na místě lidi, kteří kolem sebe házeli pyrotechniku, dělobuchy a zápalné sirky, doplnil mluvčí. Policie je na místě a vyslýchá všechny, kteří by mohli mít s požárem nějakou spojitost, řekla dnes ČTK mluvčí krajských policistů Veronika Hyšplerová.

Hoří na ploše zhruba 50 krát 200 metrů. "Není to zatím svým rozsahem velký požár, ale hraje tam roli, že je to v nepřístupném terénu, a to bude těžké," doplnil mluvčí Faják. Dodal, že na místě jsou zatím čtyři hasičské jednotky a na místě možná setrvají do čtvrtka.

Naposledy hořel v Českém Švýcarsku les loni v červnu. Oheň zachvátil čtyři hektary porostu nedaleko Jetřichovic na Děčínsku. Na místě tehdy zasahovalo 14 jednotek, tedy několik desítek hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist