https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-i-pres-protesty-za-klima-roste-pocet-leteckych-pasazeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu i přes protesty za klima roste počet leteckých pasažérů

11.10.2019 00:18 | BERLÍN (ČTK)
V Německu navzdory protestům hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které upozorňuje na nutnost omezit emise oxidu uhličitého (CO2), stoupá počet leteckých pasažérů. / Ilustrační foto
V Německu navzdory protestům hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které upozorňuje na nutnost omezit emise oxidu uhličitého (CO2), stoupá počet leteckých pasažérů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V Německu navzdory protestům hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které upozorňuje na nutnost omezit emise oxidu uhličitého (CO2), stoupá počet leteckých pasažérů. Informoval o tom ve středu list Rheinische Post.
 

Zatímco mezi srpnem 2017 a červencem 2018 bylo cestujících v letecké dopravě 119,4 milionu, během 12 měsíců od srpna 2018, kdy hnutí Fridays for Future vzniklo, už 125,1 milionu. Nárůst ve srovnání s předchozím obdobím byl přitom patrný v každém jednotlivém měsíci.

Znepokojivou zprávu pro ochránce životního prostředí představuje i nová studie univerzity v bavorském Bamberku, podle níž němečtí online prodejci ročně vyhodí 20 milionů kusů zboží vráceného zákazníky. Zhruba 7,5 milionu kusů by se přitom dalo dále využít nebo darovat potřebným, ať už jde o oblečení, elektroniku nebo nábytek.

Důvodem je podle studie především to, že obchodníky vyjde výrazně levněji nechat zboží zlikvidovat, než hledat jeho další využití. Likvidace jednoho kusu zboží totiž v průměru stojí jen 85 centů (22 korun).

Čísla zveřejněná ve středu jsou dvěma z mnoha důvodů, proč Německo v průměru na osobu produkuje 9,7 tuny CO2, což je téměř dvojnásobek světového průměru. Celkově je spolková republika zodpovědná přibližně 2,1 procenta světových emisí CO2.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist