https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-novem-bydzove-uniklo-do-vody-redidlo-priroda-neni-ohrozena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Novém Bydžově uniklo do vody ředidlo, příroda není ohrožena

11.6.2018 00:39 | NOVÝ BYDŽOV (ČTK)
V Novém Bydžově na Hradecku v průmyslové zóně Zábědov dnes uniklo do kanalizace až 15 metrů krychlových ethylacetátu. Chemikálie se používá jako rozpouštědlo či ředidlo. Látka skončila v záchytných jímkách podnikové kanalizace. /Ilustrační foto
V Novém Bydžově na Hradecku v průmyslové zóně Zábědov dnes uniklo do kanalizace až 15 metrů krychlových ethylacetátu. Chemikálie se používá jako rozpouštědlo či ředidlo. Látka skončila v záchytných jímkách podnikové kanalizace. /Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Novém Bydžově na Hradecku v průmyslové zóně Zábědov dnes uniklo do kanalizace až 15 metrů krychlových ethylacetátu. Chemikálie se používá jako rozpouštědlo či ředidlo. Látka skončila v záchytných jímkách podnikové kanalizace. Okolní životní prostředí nezasáhla. Nikdo nebyl zraněn. Řekla to mluvčí hasičů Martina Götzová.
 

Příčinou úniku chemikálie bylo prasknutí příruby na čerpadle. Hasiči dostali hlášení o havárii ve 12:30 a na místo vyslali i speciální chemický kontejner. Následně hasiči začali s čerpáním chemikálie ze záchytných jímek do zvlášť oddělené jímky v areálu podniku. Přečerpaný ethylacetát si firma sama zlikviduje.

K přečerpání chemikálie hasiči nasadili kalová čerpadla a čerpadla do prostředí s nebezpečím výbuchu. "Bezprostřední nebezpečí však zasahujícím jednotkám nehrozí," uvedla mluvčí. Hasiči nemuseli použít speciální protichemické ochranné oděvy, museli si však chránit dýchací cesty.

Ethylacetát, neboli octan ethylnatý, se například používá při čištění, v některých odlakovačů nehtů, v nátěrových hmotách nebo jako ochucovadlo. Je levný a málo toxický. Vyrábí se syntézou ethanolu a kyseliny octové. V přírodě je odbouratelný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist