https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-np-podyji-letos-napocitali-podprumerne-ptaku-pribylo-labuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním parku Podyjí letos napočítali podprůměrně ptáků

3.2.2019 05:20 | ZNOJMO (ČTK)
Na ilustračním snímku sokol stěhovavý.
Na ilustračním snímku sokol stěhovavý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Tunka / Národní park Podyjí
Ornitologové při letošním sčítání vodních ptáků v Národním parku Podyjí na Znojemsku napočítali oproti jiným rokům výrazně málo jedinců. Bylo jich 586, což je čtvrtý nejnižší počet od zahájení sčítání v roce 2005. Oproti loňsku se ale jejich počet zvýšil, loni jich napočítali jen 340. Informoval o tom biolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.
 

V roce 2017 napočítali asi 1500 kusů v 15 druzích, v některých předchozích letech zaznamenali 3000 až 5000 jedinců. Ornitologové letos ptáky sčítali v době, kdy ještě nebyly zamrzlé vodní nádrže v okolí parku, kde ptáci snadněji najdou potravu. Ptactvo se tak podle Mačáta rozptýlilo i na vodní plochy mimo národní park.

"Není to žádné ohromující číslo, nad kterým bychom jásali, ale oproti loňsku to bylo příjemné a bylo se na co dívat," uvedl Mačát.

Největší radost ornitologům udělal ledňáček říční. Jen na území národního parku napočítali deset jedinců, což je více než dvojnásobek pravidelných počtů. Přibylo i ledňáčků mimo národní park, kde na Dyji ornitologové viděli 15 jedinců.

Výrazně přibylo labutí, ornitologové jich napočítali přes 200, což je od doby zahájení sčítání nejvíce. Jejich obvyklý počet se v posledních letech pohyboval kolem stovky.

I letos ornitologové na Dyji zahlédli nepříliš rozšířené ptáky, mezi pozorovanými druhy nechyběly například nezvyklejší druhy kachen. "Z mostu do Hardeggu je tak možné pozorovat v hejnu kachen divokých i skupinku šestnácti hvízdáků eurasijských. Ti v Podyjí zimují již pravidelně čtvrtým rokem," uvedl Mačát.

Ornitologové naopak neviděli na území národního parku žádné kormorány, a to i přesto, že na tradičním místě u břehu Znojemské přehrady bylo z počátku zimy hlášeno menší nocující hejno. Na nebi nad národním parkem sčítači naopak viděli i pět orlů mořských. Tento druh se zde vyskytuje už od 90. let, a to nejen v zimě. V parku ale dosud nezahnízdil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist