https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-dnes-zacina-jarni-etapa-vystavy-kvetin-flora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci dnes začíná jarní výstava květin Flora, připomene život rostliny od jejího zrodu po zánik

21.4.2022 10:53 | OLOMOUC (ČTK)
Hlavní expozice v pavilonu A připomene návštěvníkům život rostliny od zrodu semene přes kvetení až po zánik. Ilustrační foto
Hlavní expozice v pavilonu A připomene návštěvníkům život rostliny od zrodu semene přes kvetení až po zánik. Ilustrační foto
Foto | Ashish_Choudhary / Unsplash
Více než 250 vystavovatelů a prodejců se zúčastní jarní etapy květinové a zahradnické výstavy Flora, která začíná na výstavišti v Olomouci. Přehlídka květin potrvá do neděle. Areál výstaviště zdobí desítky tisíc květin a připraven je bohatý doprovodný program. Jarní etapa výstavy Flora Olomouc se uskuteční po dvouleté pauze. Hlavní expozice v pavilonu A připomene návštěvníkům život rostliny od zrodu semene přes kvetení až po zánik.
 
"Hlavním tématem, které vyjadřuje vizuál výstavy a jež bude ztvárněno v hlavní expozici, je koloběh života," uvedla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Hlavní expozice s názvem Květy a světy bude rozdělena na sekce zaměřené na semena, klíčení rostlin, pučení, kvetení, dozrávání plodu i samotný zánik rostliny. Hlavní expozici ozdobí fontána, do které se v pravidelných intervalech bude nořit kruh s rostlinami. K vidění tam budou i méně známé exotické rostliny a vzácné orchideje.

V pavilonu A je kromě hlavní expozice připravena také prezentace Českého zahrádkářského svazu pojmenovaná Z minulosti do budoucnosti. Zaměřena je na průřez činnosti svazu. Pavilon E patří kolekci bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje od 100 do 600 let. Velká část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch.

Ve venkovní části výstaviště a v pavilonu G jsou připraveny zahradnické trhy. K dostání budou kromě široké nabídky rostlin také zahrádkářské potřeby, nářadí pro kutily či vybavení pro včelaře. Na jarní Floru dorazí více než stovka prodejců rostlinného materiálu. Pavilon H je vyčleněn k prezentaci členů Asociace soukromého zemědělství ČR s názvem Návrat ke kořenům. V oranžerii je naplánována expozice Květy v umění.

Jarní etapu výstavy květin Flora Olomouc v několika pavilonech a okolních parcích každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. Oblíbená je zejména mezi zahrádkáři, kteří na výstavě mohou před začátkem jarní sezony nakoupit sadbu a pomůcky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist