https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-papousci-zoo-v-bosovicich-se-tesi-uz-z-desitek-letosnich-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V papouščí zoo v Bošovicích se těší už z desítek letošních mláďat

13.3.2021 13:00 | BOŠOVICE (ČTK)
"Letos oproti loňsku papoušci zahnízdili brzy a mají hodně mladých. Celkem jde dosud asi o 40 až 50 mláďat. Další pak už mají vajíčka," uvedla ředitelka.
"Letos oproti loňsku papoušci zahnízdili brzy a mají hodně mladých. Celkem jde dosud asi o 40 až 50 mláďat. Další pak už mají vajíčka," uvedla ředitelka.
Specializovaná papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se může těšit z desítek letošních mláďat, na svět přišli malí papoušci dvanácti druhů. Vylíhli se například papouškům senegalským nebo u arů malých. ČTK to řekla ředitelka zařízení Hana Škrháková.
 

Zahradu tvoří kolem 110 prostorných voliér, k vidění je asi 200 dospělých opeřenců ve více než 50 druzích. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie.

"Letos oproti loňsku papoušci zahnízdili brzy a mají hodně mladých. Celkem jde dosud asi o 40 až 50 mláďat. Další pak už mají vajíčka," uvedla ředitelka.

Jako první letos přišla na svět mláďata u papoušků senegalských, je to druh často chovaný i jako domácí mazlíček. Následovala mláďata žaků velkých, jedno u aratingů slunečních a tři u arů červenoramenných. Mladé mají ale například i amazónci bělobřiší nebo černotemenní.

"U žaků se nám podařila čtyři mláďata, obvykle bývají jen tři. Mláďata má ale například i ara severa, to je také docela vzácný papoušek," uvedla ředitelka.

Papoušky ale zájemci zatím vidět nemohou, zahrada je kvůli vládním opatřením stejně jako ostatní uzavřená. Aktuálně v ní pracují na menší dětské zoo, která by se měla otevřít do léta. Budou v ní například klokani či ovce.

Zájemci mohou zahradu podpořit prostřednictvím aukce obrázků, které pro tuto příležitost věnovali žáci 2.B pražské základní školy v Tusarově ulici.

Zoo leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou založil Vlastimil Škrhák už v 80. letech.

Loni do zařízení zavítalo asi 43 000 lidí. Proti roku 2019 je to pokles zhruba o 2000 lidí, stále je to však druhý nejlepší výsledek od založení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist