https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pisku-se-o-stary-jedinecny-jilm-staraji-pomoci-supersonickeho-ryce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Písku se o starý jedinečný jilm starají pomocí pneumatického rýče

10.11.2022 16:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pneumatický rýč odstraňuje zeminu pomocí tlaku vzduchu, předchází se tak možnému mechanickému poškození kořenů.
Pneumatický rýč odstraňuje zeminu pomocí tlaku vzduchu, předchází se tak možnému mechanickému poškození kořenů.
Okolo starého jilmu rostoucího v Palackého sadech panuje v těchto dnech čilý ruch. Pracovníci arboristické firmy odstraňují pomocí pneumatického rýče starou degradovanou zeminu a na její místo navážejí vrstvu strukturálního substrátu – směsi štěrku, kompostu a biouhle. Aplikuje se zde tedy jeden z principů modrozelené infrastruktury, kdy takto upravené stanoviště zajistí kořenům stromu přísun potřebných živin, vzduchu a také zadrží dostatek vláhy, která zhruba 130 let starému jilmu pomůže přečkat období chudá na srážky. Informuje o tom město Písek.
 
„Do kmenu stromu byl pomocí makro-injektáže vpraven speciální roztok obsahující důležité živiny, které potřebuje pro zdárný růst. Kvůli extrémnímu okolí kmene však byla přirozená tvorba těchto látek v listech limitována. Součástí roztoku byly i fungicidy, které jilm ochrání před houbovými chorobami,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Tento týden vymění odborníci utuženou zeminu za nový substrát, příští týden pak prořežou korunu jilmu i vedlejší lípy, která do jilmu prorůstá, a nainstalují i novou bezpečnostní vazbu. Kolem jilmu vznikne také malý ochranný plůtek.

Komplexní ošetření stromu je realizováno v souladu s odborným posudkem, jenž vypracoval pracovník Lesnické a dřevařské fakulty z Mendelovy univerzity v Brně. Doporučil dodání živin provedenou injektáží a jednoznačně podpořil připravovaný záměr prořezání koruny i výměnu udusané zeminy, která je prováděna šetrnou metodou. Pneumatického rýč odstraňuje zeminu pomocí tlaku vzduchu, předchází se tak možnému mechanickému poškození kořenů.

Také nový substrát byl speciálně namíchán tak, aby jilmu dodával půdní vzduch, vodu a živiny co nejdéle.

Jilm v Palackého sadech.
Jilm v Palackého sadech.

„Jilm v Palackého sadech je podle odborného posudku svým vzrůstem, objemem i umístěním v prostoru jedinečný nejen v rámci České republiky, ale i střední Evropy," říká Kofroň. Strom je ve svém věku ve velmi dobrém zdravotním stavu, objevila se u něj jen lokální ložiska onemocnění zvaného grafióza, která lze vhodným ořezem a provedenou injektáží potlačit. "Jedinečný jilm si zaslouží mimořádnou péči, která mu zajistí delší perspektivu,“ podotkl Ondřej Kofroň s tím, že by se jilm v příštím roce měl stát památným stromem.

Město Písek se věnuje péči o zeleň i na jiných místech. Vznikají nové květinové záhony a při údržbě trávníků se na řadě míst aplikuje tzv. mozaiková seč, pro život hmyzu a zadržování vody šetrný způsob sečení, každoročně se ve městě vysadí okolo 200 nových stromů.

„Naší snahou je starat se o vzrostlé a staré stromy. Sledujeme jejich stav a vždy, když je to možné, snažíme se je zachránit," říká Ondřej Kofroň. Příkladem může být právě jilm v Palackého sadech, ale i řada dalších stromů, které po zdravotních a bezpečnostních řezech dále prosperují na svém stanovišti.


reklama

 
Další informace |
Pozn. red.: V původní zprávě bylo zveřejněno, že jde o supersonický rýč. Správně se nástroj označuje jako pneumatický rýč. Za nepřesnost se omlouváme.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist