https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-narodila-ctyrcata-lvu-berberskych-lide-je-uvidi-az-za-cas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo se narodila čtyřčata lvů berberských, lidé je uvidí až za čas

21.5.2022 01:15 | PLZEŇ (ČTK)
Lvy berberské, kteří ve volné přírodě už vyhynuli, chová plzeňská zoo od roku 2002. Ilustrační foto
Lvy berberské, kteří ve volné přírodě už vyhynuli, chová plzeňská zoo od roku 2002. Ilustrační foto
V plzeňské zoo se narodila další mláďata vzácných lvů berberských. Osmiletá samice Tamika přivedla 9. května na svět svoje čtvrtá mláďata - dva samce a dvě samičky. Návštěvníci je zatím neuvidí, prohlédnout si je budou moci poté, co zahrada otevře modernizovaný lví výběh. Stavební práce už spějí do finále, na řadě budou dekorace, výsadba a výsevy rostlin, doplnění o naučný a informační systém a navykání lvů na nové prostředí. Poté bude výběh uveden do provozu, což by mělo být zřejmě na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.

 

"Vzhledem k podmínkám přestavby musíme mláďata i samici pečlivě sledovat pomocí kamer umístěných ve vnitřních ubikacích. Samice potřebuje mnohem více klidu než při předchozích odchovech. Návštěvníky tak prosíme o trpělivost a pochopení, lvíčata uvidí až s otevřením nového výběhu," řekl. Mláďata jsou zpočátku jen se samicí, s ostatními členy smečky je chovatelé obvykle spojují ve věku osmi týdnů. Kromě nových mláďat žije v zoo ještě jejich otec, lev Mates a dvě téměř dvouletá lvíčata z předchozího vrhu. O jejich odchodu do jiné zoo se už jedná. "Určitě si ale ještě užijí nějaký čas jak v novém výběhu, tak se svými mladšími sourozenci," řekl Vobruba.

Lvy berberské, kteří ve volné přírodě už vyhynuli, chová plzeňská zoo od roku 2002. Tehdy vznikla i první přírodní rozsáhlá venkovní expozice. "Odchovů jsme se nedočkali od samce Vilíka a samic Zuoiny a Lekyshy. Teprve Vilíkův pravnuk Mates z Olomouce s mladými samicemi Tamikou a Neylou z německého Hannoveru dosáhli opakovaných úspěšných odchovů," popsal mluvčí. Nejprve Tamika přivedla v září 2016 na svět samici Amiru, která již delší dobu žije v rakouské zoo Tierwelt Herberstein, kde má své potomky. V listopadu 2017 porodila lvice Neyla své první lvíče, samečka Baqira. Následovala trojčata Dabir, Deeba a Damali z května 2018 a v červenci 2018 samička Luisa. Samice Neyla v roce 2019 uhynula na těžké pooperační komplikace po porodu. Dosud posledním odchovem byli Fazan a Farida ze srpna 2020.

Lví výběh zoo od loňska modernizuje za zhruba 30 milionů korun. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale pouze široký vodní příkop a elektrický ohradník. Výběh měl přes 800 metrů čtverečních. Nyní zoo většinu vodního příkopu zasype. Část, kterou ponechá, výrazně rozšíří. Lvům se tak asi o třetinu zvětší jejich prostor. Přibudou navíc i vyhlídky pro návštěvníky a nové menší expozice připomínající severoafrickou domovinu lvů berberských.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist