https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podkrkonosi-se-objevili-malo-plasi-vlci-kraj-vyzval-verejnost-k-obezretnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Podkrkonoší se objevili málo plaší vlci, kraj vyzval veřejnost k obezřetnosti

14.4.2023 16:59 (ČTK)
"Jedná se o chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoli plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se člověku je nežádoucí," uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek . Ilustrační foto
"Jedná se o chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoli plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se člověku je nežádoucí," uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek . Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Podkrkonoší se v posledních týdnech objevili vlci s menší mírou plachosti. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) byli v regionu opakovaně pozorováni jeden až dva vlci, kteří se přiblížili do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka. Královéhradecký kraj proto upozornil obce a veřejnost na Trutnovsku a také na Rychnovsku na výskyt vlků s menší mírou plachosti.
 

Atypické chování bylo podle hejtmanství zjištěno u vlka či vlků v katastru obce Arnultovice a v dalších obcích v okolí. Situace proto podle hejtmanství a AOPK vyžaduje zvýšenou pozornost a monitoring oblasti.

"Jedná se o chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoli plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se člověku je nežádoucí," uvedl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Lidé by podle něj měli mít psy při procházkách v přírodě na vodítku. V případě setkání by se měli vlka pokusit vyplašit hlukem či házením předmětů. "V každém případě je třeba, aby lidé byli při setkání s vlkem obezřetní. Snížená míra plachosti neznamená, že se jedná o krotké a ochočené zvíře. Důrazně nedoporučuji snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky jídla," uvedl Bělobrádek, který je původním povoláním veterinář. Chovatelům hejtmanství doporučilo, aby zvýšili ochranu hospodářských zvířat.

Na menší plachost vlků nedávno upozornili i zoologové Správy Krkonošského národního parku. Podle odborníků je ale takovéto chování časté u mladých vlků, kteří opustili smečku a nemají zkušenosti dospělých jedinců. Až zestárnou, jejich smělé chování ustane, uvedli zástupci Správy KRNAP. Nejčetnější pozorování vlků bylo v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem, jehož součástí jsou i Arnultovice.

Vlk byl v Krkonoších vyhuben v první polovině 19. století, ale od roku 2018 se do nejvyšších českých hor začíná vracet. Vlčí smečky dále žijí na Broumovsku na severu Královéhradeckého kraje v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami. V únoru tam byl potvrzen výskyt minimálně 18 vlků. Již dříve byl potvrzen trvalý výskyt vlka také v Orlických horách.

Své poznatky o setkání či pozorování vlků mohou lidé nahlásit na e-mail: stopy@selmy.cz nebo na telefonní číslo 728 832 889 Miroslavu Kutalovi z Mendelovy univerzity v Brně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

14.4.2023 17:21
Z tri kategorii obyvatel civilizovaneho a huste obydleneho kusu zeme -
1) mistniho obyvatelstva (vcetne chovatelu hospodarskych zvirat, majitelu psu nebo i houbaru, ci turistu co radi navstevuji odlehlejsi konciny bez mnozstvi lidi kolem - a vcetne myslivcu) 2) nadsenych ochranaru 3) vlku jsou kompatibilni jen dvojice 1 - 2) docasne i 2 - 3). Trojice 1 - 2 - 3) neni trvale udrzitelna a dvojice 2 - 3) (vznikla po odsetovani se, odsunu ci dostatecne pacifikaci neochranarsky naladene casti verejnosti) muze fungovat jen docasne, pod enormnim tlakem ekologu a EU. Takze - vratme se vcas k nmoudrosti/nebo spis zivotni nezbytnosti nasich predku a radeji ty vlky nechme vystrilet, nez to skonci rozvratem a nakonec treba i strelbou zoufalych chovatelu a neochranarsky naladene casti mistni verejnosti (kterou vlci privedli na mizinu nebo prinejmensim do velkych problemu, pripadne je uz fyzicky primo ohrozili) nejen do vlku ;)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.4.2023 17:23 Reaguje na Miloš Zahradník
Opravuji "po odstehovani se, odsunu ci dostatecne pacifikaci neochranarsky naladene casti verejnosti"
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.4.2023 07:51 Reaguje na Miloš Zahradník
ono se vždy říkalo, že strach má velké oči a platilo to i pro ty, který nazýváte moudrosti předků, kteréžto tmářství vedlo především přesvědčení, že vlci jsou spojenci pekelné nebo nekalé. Ono pověstná pohádky o Karkulce determinuje náš vztah k vlkům ještě dneska a je z něj patrné, že pánům zmenšovali množství lovné zvěře a hospodářské. Ti vlci dělají jen to, co jim je přirozené, nic víc nic méně. To je přece náš problém, že s ním neumíme fungovat ne vlka.


https://zvirecizpravy.cz/osel-prepere-hyenu-i-vlka-podivejte-se-proc-ho-rada-farmaru-najima-na-hlidani-ovci/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=872200&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Odpovědět
RT

Richard Toman

15.4.2023 08:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jo jo, zase hloupé řečičky. Kdyby to bylo tak jednoduché milý pane. Apropo lidé taky dělají co je jim přirozené.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.4.2023 13:20 Reaguje na Richard Toman
to záleží co pojímáte u Homo sapiens za jeho přirozenost? člověk si zabral všechno a všude a ještě mu to je málo, protože to mentální šílenství se cítí praktikovat do bezvědomí na všechno a na všechny. Naše životy jsou čím dál více předefinované floskule, které odmítají jinakost a mají dojem, že pořád proti něčemu musí bojovat, včera to bylo klima, dneska vlk a zítra kdo?
Odpovědět
RT

Richard Toman

15.4.2023 21:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ne proti něčemu ale za něco. Včera bojovali za klima, dnes za vlka a zítra za co? Přirozené je třeba bránit své živobytí , člověk je ať chcete nebo ne na vrcholu pyramidy a bude prostě rozhodovat co a jak bude. Doufejme že s rozumem ať v případě toho vlka či klimatu. A nejen s vlkem už to začíná ten rozum postrádat .
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.4.2023 22:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Děkuji za odkaz na zajímavý článek! Snad to není fejk. Přepošlu ho svému známému - chovateli ovcí na Novohradsku. Ten si stěžoval, že mu přemnožené lišky na pastvinách odnášejí čerstvě narozená jehňata, nezabrání tomu ani hlídající člověk. Tenhle můj známý si nechce pořídit pasteveckého psa a rouhá se, že by tam měl radši vlky než lišky. Oslové by mezi jeho ovce a koně dobře zapadli a třeba by si s těmi liškami poradili.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.4.2023 22:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale umíme s vlkem fungovat.
Staletí se to dařilo.
Teprve posledních pár let to aktivisté dost kazí.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.4.2023 21:36 Reaguje na Viktor Šedivý
Naopak. Teprve posledních pár let se to učíme - s vlkem fungovat.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2023 18:11
Silně to připomíná případ z Německa z před pár let. V jednom z vojenských prostorů se nacházela smečka, jenž měla po mnoho let naprosto standardní chování. A oni ho měli furt, jenže jeden vrch štěňat měl po osamostatnění to samé, co se asi dnes děje v Krkonoších - tedy, že se nestandardně přibližovali k lidem.
No… mohli za to samozřejmě jen a jen lidé. Mladý vlk je od přírody zvědavý (jako každé mladé zvíře), ale stále velmi plachý… lidé je však začali krmit. Kvůli fotkám, kvůli adrenalinovému zážitku atd. Postupně si ti vlci samozřejmě vsugerovali, že člověk = jídlo. Všichni jedinci pak museli být po čase utraceni a trošku se obávám, že to tady nakonec dopadne podobně.

Podobné věci se dějí víc než je zdrávo i u jiných zvířat. Před rokem/dvěma potkal podobný osud na Slovensku třeba jednoho mladého medvěda. To samé… lidé ho začali krmit, ten ztratil plachost, načež musel být utracen. Chyba ale není ve zvířatech, chyba je jen v lidské neomezené tuposti. Bohužel to neodskáčou daní jedinci homo sapiens, ale divoké zvíře.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2023 18:33 Reaguje na Slovan
Jiný světadíl, stejný princip. V Americe v minulém století dělali medvědí safari. Na vybraných místech postavili posedy a začali k nim navážet krmení pro medvědy. Když se medvědi naučili chodit ke krmelcům, pořadatelé tam naváželi turisty, kteří si mohli pořídit exkluzivní fotky. Ze začátku to fungovalo, jenže pak se medvědi zpovykali, přestali si hledat jídlo v přírodě a nakonec začali útočit na lidi a docházelo tam k opakovaným smrťákům. Nakonec bylo nutno vystřílet tisíce medvědů, aby ty útoky na lidi přestaly.
U těch vlků v Krkonoších ale může být důvod nebojácnosti někde jinde. Pokud se jedná o exempláře z umělého chovu, ta zvířata se člověka nebojí, protože se o ně denně staral.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2023 19:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tou první částí nemám problém.

Ta druhá je jedna z největších pitchovin, co jsem se na zdejších diskuzích dočetl. Vlci jsou za hranicemi v Polsku, na Broumovsku, Českém Švýcarsku a jeho širším okolí, ale pozor… oni je do Krkonoš musí vypouštět ochranáři z umělých chovů. Kdyby aspo pod tímto článkem nebyl jiný článek o tom, jak byl prokázán migrační pochod vlka dlouhý 1900 km, že. Důkaz jak jinak žádný (proč taky), vše ve stylu “jedna baba v hospodě povídala a tak je to pravda”. S touhle konspirací jste nejenom vy fakt trapnej.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2023 19:23 Reaguje na Slovan
Rysi se vyskytují taky leckde v příŕodě. Přes to se před časem na Moravě objevil rys z umělého chovu v Polsku. Další pitchovina?
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2023 19:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To si děláte srandu? O tomto programu se dlouhodobě ví, byl a stále je hodně kritizován… i třeba Duhou.
Takže teď dodejte ty důkazy o těch vlcích u nás.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.4.2023 08:14 Reaguje na Slovan
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ostravanka-se-promenila-v-nemeckou-vlci-zenu-146701
Odpovědět
Sl

Slovan

15.4.2023 10:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A tím jste chtěl říct jako co?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.4.2023 12:35 Reaguje na Slovan
Tak si ten článek přečtěte důkladněji.
A ještě jedna věc. Jenom v Česku je v chovech asi stovka vlků. Vysvětlíte mi, kam putují odchovaní vlci? Ročně to musí být minimálně desítky mladých, přičemž sám víte, že pořídit si vlka není jako si pořídit štěně jezevčíka. Vyžaduje to hromadu administrativy a obrovskou hromadu peněz na chovné zařízení i na jeho provoz. Odpovíte mi?
Odpovědět
Sl

Slovan

15.4.2023 14:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Článek o chovatelce vlků z německé ZOO Wildpark Lüneburger Heide je pro vás důkazem, že se u nás vlci vypouští do přírody z umělých chovů?
Víte o tom, že spousta vlků v různých ZOO jsou třeba kastrovaní jedinci právě proto, aby nebyl problém s jejich budoucím umístěním?

Tohle už je fakt moc…
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

19.4.2023 11:20 Reaguje na Slovan
Dobře, tak vysvětlete ,,pitchovinu", jak je možné, že se u divokého vlka objeví protilátky na vzteklinu?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2023 18:52 Reaguje na Slovan
Pokud vím, takové blbosti dělají mladí a naivní milovníci přírody s mladými a naivními zvířaty. Je třeba plachost povzbuzovat, například střelbou paintballem, nikoli tlumit žrádlem. Je za krmení pokuta?.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2023 19:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak vy víte samozřejmě všechno nejlíp… asi jste u všech případů byl. Krmení zakázáno není, takže asi pokuta nebude. Obhajuje to lidskou debilitu, která vede lidi ke krmení divoké šelmy? A raději podotknu, mladého zvědavého jedince…
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.4.2023 17:57 Reaguje na Slovan
Pak patří ten paintball místo pokuty ty na krmiče.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.4.2023 18:23
Všechno špatně , až dojde k prvnímu smrtelnému útoku na dítě , teprve pak budou vlkomilové spokojeni.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2023 19:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dopadne to jako při havárii v Bečvě. Bude se mlžit a pak se to svede na nějakého psa.
Odpovědět

Jirka Černý

15.4.2023 14:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tomu věříte? Když čtu ty jejich názory tak o tom dost pochybuju, to by se muselo jednat o jejich dítě a kdoví jestli i tak.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.4.2023 20:06
V tomto případě by bylo ideální, kdyby si zde udělal vycházku se psem na volno pejskař s plemenem kavkazský ovčák či středoasijský pastevecký pes. Problém by byl vyřešen.
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.4.2023 20:51
Jéééé, to je u mě doma! :D Jupí :))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.4.2023 14:57
Já tomu tleskám a budu slavit, až budou i v okolí Prahy. Pak se teprve pohnou ledy a bude se situace vlků postrádajících plachost řešit. Divoké zvíře se musí člověka bát a obloukem se mu vyhýbat. Opak je třeba řešit alespoň u vůdčích jedinců, aby se nemusela řešit celá smečka. Nechápavým uvedu příklad se psem, u kterého se zanedbá základní výcvik poslušnosti,
bez kterého se pes stane problémovým a skončí v útulku. Vlk je totéž
a pokud jeho populaci zprzníme, tak už to napraví pouze puška.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist