https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podyji-letos-zimoval-i-netopyr-velky-pribylo-vrapencu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Podyjí letos zimoval i netopýr velký, přibylo vrápenců

4.3.2023 01:04 (ČTK)
K početnějším druhům se při letošním zimním sčítání připojil i netopýr velký, který obvykle v Podyjí zimuje jen ojediněle. Většinou se stěhuje do jeskyní v Moravském krasu nebo jiných rozsáhlých podzemních prostor.
K početnějším druhům se při letošním zimním sčítání připojil i netopýr velký, který obvykle v Podyjí zimuje jen ojediněle. Většinou se stěhuje do jeskyní v Moravském krasu nebo jiných rozsáhlých podzemních prostor.
V Podyjí na Znojemsku letos zimoval i netopýr velký, který v lokalitě zimuje jen výjimečně, přibylo vrápenců. Odborníci to zjistili při pravidelném sčítání netopýrů. V 15 lokalitách v národním parku Podyjí a jeho ochranném pásmu, třech zimovištích ve Znojmě a dalších pěti místech v širším okolí napočítali 632 netopýrů patřících do deseti druhů. Správa národního parku o tom dnes informovala na webu. Sčítání se uskutečnilo počátkem února.
 

Vzhledem k tomu, že letošní zima byla teplotně nadnormální, druhy preferující zimování v chladných prostorách tak podle odborníků z části zřejmě zimují venku, mimo kontrolované podzemní úkryty. Zaznamenali tak málo netopýrů černých, ušatých a některých dalších druhů.

"Naopak pomalu ale setrvale narůstá počet zimujících vrápenců malých a netopýrů brvitých, což jsou druhy teplomilné, kterým současný klimatický trend dobře vyhovuje. Vrápenec malý byl již tradičně nejpočetnějším druhem zdejších zimovišť, zaznamenáno bylo celkem 329 jedinců," uvedl zoolog Jihomoravského muzea ve Znojmě Antonín Reiter.

K početnějším druhům se při letošním zimním sčítání připojil i netopýr velký, který obvykle v Podyjí zimuje jen ojediněle. Většinou se stěhuje do jeskyní v Moravském krasu nebo jiných rozsáhlých podzemních prostor. Letos však značný počet jedinců zůstal i v netypických drobných zimovištích na Znojemsku.

Odborníci takových netopýrů napočítali 26.

"Pokud jde o jednotlivé lokality, výrazně vyšší byl letos například počet zimujících netopýrů ve sklepeních Vranovského zámku. Nárůst početnosti pokračuje i v rozsáhlém nevyužívaném vinném sklepě v katastru Konic, který je už mnoho let důsledně chráněn právě jako netopýří zimoviště. Zde se shromažďují především netopýři brvití, letos jich tu našlo svůj zimní úkryt celkem 61," doplnil zoolog Správy NP Podyjí Zdeněk Mačát.

Mezi lokalitami mimo NP Podyjí vyniká podzemí důstojnického paláce, součásti areálu Louckého kláštera. Zdejší zimující kolonie vrápenců malých čítala letos 117 jedinců, a spolu s 87 vrápenci ve štole pod Znojemskou rotundou ukrývají tato dvě znojemská zimoviště více než 60 procent všech vrápenců sečtených v regionu.

Vědci zimující netopýry v Podyjí sčítají pravidelně řadu let. Zaměřují se na úkryty, které tvoří opuštěné nebo málo využívané vinné sklepy, sklepy opuštěných nebo zchátralých budov, ale také sklepy hradů a zámků a v neposlední řadě také přirozené pseudokrasové jeskyně a podzemní prostory. S deseti pozorovanými druhy se Podyjí může chlubit pestrým společenstvem zimujících netopýrů. Celkový počet zimujících jedinců je ale ve srovnání s krasovými oblastmi nevelký. Například jen v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu každoročně zimuje několik tisíc jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist