https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-potoce-u-zdaru-hynou-kvuli-suchu-raci-odbornici-je-stehuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V potoce u Žďáru hynou kvůli suchu raci, odborníci je stěhují

17.8.2018 11:35 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Rak říční je původní evropský druh, je zvlášť chráněný. Jeho populaci ohrožují invazivní rychle se šířící druhy raků z Ameriky.
Rak říční je původní evropský druh, je zvlášť chráněný. Jeho populaci ohrožují invazivní rychle se šířící druhy raků z Ameriky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy se dnes snaží zachránit raky říční v takřka vyschlém Honzovském potoce u Žďáru nad Sázavou. Někteří už uhynuli, živí končí v nedalekých rybnících. Živočichy smějí přemísťovat jen odborníci. Laik by mohl zaměnit ohroženého raka říčního za jiný druh přenášející račí mor, což by vedlo k naprosté decimaci račí populace, řekl ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.
 

Rak říční je původní evropský druh, je zvlášť chráněný. Jeho populaci ohrožují invazivní rychle se šířící druhy raků z Ameriky. Zejména rak signální je s říčním snadno zaměnitelný. Navíc je přenašečem račího moru, sám je proti němu chráněný. Je schopný přežít ve vodě s nižším obsahem kyslíku než rak říční. "Raka signálního rozhodně není dobré zachraňovat a přenášet, zvlášť ne do míst, kde žije rak říční. Tam bychom způsobili úplnou katastrofu. Mor je schopný zničit populaci ve velice krátké době. A už se to také stalo," řekl Hlaváč. Před amatérskou záchranou raků proto varuje. K přemisťování raků je nutné mít vydané povolení, které vydává správa CHKO, případně krajský úřad.

Sucho ohrožuje nejen raky, ale také rybky střevle potoční, které přemístění špatně snášejí. Biologové se je snaží chránit hloubením tůní přímo v potoce. "Střevle potoční byla dřív na Vysočině běžná, teď jsou její populace vzácné a řada z nich již zanikla, protože potok totálně vyschnul," řekl Hlaváč. S vysycháním potoků se žďárští ochranáři setkávají několik posledních let, letošní rok je ale podle něj extrémní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vendula Krausová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist