https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-byly-udeleny-ceny-pro-psi-hrdiny-kteri-zachranuji-zivoty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze byly uděleny ceny pro psí hrdiny, kteří zachraňují životy

29.3.2018 00:11 | PRAHA (ČTK)
Psi, kteří zachránili lidské životy, včera získali ceny Statečné psí srdce za rok 2017. V tradiční anketě pořadatelé vybírají hrdinské činy služebních a záchranářských psů, asistenčních psů i takzvaných psů laiků. / Ilustrační foto
Psi, kteří zachránili lidské životy, včera získali ceny Statečné psí srdce za rok 2017. V tradiční anketě pořadatelé vybírají hrdinské činy služebních a záchranářských psů, asistenčních psů i takzvaných psů laiků. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Psi, kteří zachránili lidské životy, včera získali ceny Statečné psí srdce za rok 2017. V tradiční anketě pořadatelé vybírají hrdinské činy služebních a záchranářských psů, asistenčních psů i takzvaných psů laiků. Mezi psími profesionály získal cenu kříženec War, který zabránil dvěma sebevraždám. V kategorii Cena partnerů ocenila porota fenku Jůlinku, která své majitelce pomáhá žít s psychickou nemocí.
 

Policejní pes War společně s psovodem Lubošem Šmolíkem loni v červenci vypátrali muže, který se chtěl oběsit. Šmolík při převzetí ceny doplnil, že War je pro podobné případy vycvičen a v loňském roce tak zachránil život dvěma lidem.

Cenu Pomáhající srdce, která je určená asistenčním psům, získal Chuck Norris z Bengasu. Nominovala ho jeho majitelka Marie Macková, která loni v červnu prodělala zástavu srdce. Chuck Norris vycvičený organizací Helppes pro svou paní přivolal pomoc, a tím jí zachránil život.

Mezi neslužebními psy získal trofej a granule kříženec Rex, který ale do Prahy nedorazil. "Rex začal zničehonic strašně moc štěkat, nevěděli jsme, co se děje. Ukázalo se, že štěkal, protože náš děda měl srdeční slabost," popsala hrdinský čin psa Marie Capůrková. Cenu pro psa přebírala společně se svými dvěma bratry.

V kategorii Cena partnerů byla oceněna dvouletá fenka zlatého retrívra Jůlinka. Majitelka Jůlinky Soňa Szwajnochová je psychicky nemocná. "Kvůli své nemoci mám i sklony k sebepoškozování a trpím depresemi," řekla Szwajnochová na vyhlášení. "Díky Jůlince se dokážu se svou nemocí bojovat," dodala mladá žena.

Cenu In memoriam získala fenka Cama, která pomáhala zachraňovat životy zvířat v afrických národních parcích. Byla vycvičená pro odhalování pytláků, kteří nelegálně zabíjejí slony. Fenka se měla stát i hrdinkou filmu slovenského dokumentaristy Matúše Jankoviče o boji proti pytlákům a pašerákům. V roce 2016 však Jankovič podlehl zraněním, která utrpěl při nehodě džípu, v němž se vracel z natáčení v národním parku Odzala. Nehodu nepřežila ani Cama. V pátrání po pytlácích teď v Africe pomáhá sedm jejích potomků.

Anketu Statečné psí srdce vyhlašuje časopis Psí kusy spolu se záchranářským magazínem Rescue report. Letos se vyhlášení cen zúčastnili také žáci několika tříd pražské Základní školy Vratislavova.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist